Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

AfD zvažuje vylúčenie 3 členov pre účasť na neonacistickom festivale

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Regionálne vedenie strany v meste Osnabrück odstúpilo po tom, čo médiá priniesli správy, že dvaja jeho členovia a zamestnanec strany sa v apríli zúčastnili na rockovom festivale Štít a meč.

Berlín 17. septembra (TASR) - Krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) zvažuje vylúčenie troch svojich členov, ktorí sa v apríli zúčastnili na neonacistickom festivale. Strana sa totiž snaží vyhnúť sledovaniu domácou tajnou službou. V pondelok o tom informovali tlačové agentúry DPA a AP.

Regionálne vedenie strany v meste Osnabrück na severozápade Nemecka odstúpilo po tom, čo médiá priniesli správy, že dvaja jeho členovia a zamestnanec strany sa v apríli zúčastnili na rockovom festivale "Štít a meč" (Schild und Schwert) vo východonemeckom meste Ostritz, pričom niektorí účastníci otvorene prejavovali podporu nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi. Mesto Ostritz sa nachádza na hraniciach s Poľskom a neďaleko severu Česka.

AfD, ktorá vo vlaňajších parlamentných voľbách získala takmer 13 percent hlasov, nedávno vyzvala svojich členov, aby sa nespolčovali s extrémistami, pretože nemecké úrady oznámili, že začali monitorovať dve mládežnícke organizácie tejto strany.

Už po tomto spomínanom ozname AfD okamžite informovala, že rozpustí obe spomínané mládežnícke krídla, aby odvrátila škody na povesti strany, a zároveň dôrazne uviedla, že jej ciele sú demokratické.