Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Nemecko deportovalo ďalšiu skupinu neúspešných žiadateľov o azyl

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa nemenovaných zdrojov tejto agentúry bolo na palube lietadla, ktoré do afganskej metropoly priletelo z Frankfurtu nad Mohanom, dovedna 27 Afgancov.

Kábul 7. decembra (TASR) - Na letisku v Kábule pristálo vo štvrtok ráno lietadlo s afganskými utečencami, ktorým v Nemecku odmietli udeliť azyl. S odvolaním sa na vyhlásenie Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) o tom informovala agentúra DPA.

Podľa nemenovaných zdrojov tejto agentúry bolo na palube lietadla, ktoré do afganskej metropoly priletelo z Frankfurtu nad Mohanom, dovedna 27 Afgancov. Išlo tak o najväčšiu skupinu neúspešných azylantov, ktorú od januára z Nemecka deportovali.

Proti deportácii protestovalo v stredu večer na frankfurtskom letisku zhruba 500 ľudskoprávnych aktivistov. Viacerí z nich niesli transparenty a skandovali heslá ako "Žiadny múr okolo Európy, práva na trvalý pobyt pre všetkých".

Berlín k pravidelným deportáciám pristúpil ešte v decembri 2016, pričom týmto spôsobom chcel ukázať, že rieši otázku vysokého počtu utečencov v Nemecku a vyhostí tých, ktorí nespĺňajú podmienky na udelenie azylu. Nemecká vláda dočasne zastavila deportácie po bombovom teroristickom útoku, ku ktorému došlo v diplomatickej štvrti Kábulu 31. mája. V septembri však deportácie obnovila, pričom s výnimkou tej stredajšej vyhostila zo svojho územia už 128 Afgancov.

Kritici deportácií tvrdia, že Nemecko by afganských žiadateľov o azyl nemalo posielať späť do vlasti, pretože bezpečnostná situácia v Afganistane je nestabilná a militantné hnutie Taliban často podniká útoky aj na civilné ciele.