Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Afganská Kabul Bank poslala tajne do zahraničia stámilióny dolárov

Správa tvrdí, že nezávislé skúmanie zistilo slabý dohľad afganských bankových regulátorov a politické zasahovanie do trestného vyšetrovania.

Kábul 28. novembra (TASR) - Nové nezávislé skúmanie škandálu okolo afganskej komerčnej banky Kabul Bank ukázalo, že z nej tajne odniesli do zahraničia stámilióny dolárov - niektoré boli prepašované v lietadlách v odkladacích priehradkách na jedlo. Informácie dnes priniesla agentúra AP.

Správa zo skúmania kauzy obsahovala podrobnosti o páde najväčšej afganskej banky a uvádzalo sa v nej, že peniaze skončili na účtoch vo vyše 12 krajinách.

Dnes zverejnená správa opisuje, ako akcionári finančnej inštitúcie Kabul Bank a ich priatelia aj príbuzní zbohatli na podvodom získaných peniazoch v celkovej sume viac ako 861 miliónov dolárov: išlo o tzv. Ponziho systém, ktorý využíval vklady klientov a fungoval pod afganským rodiacim sa bankovým dohľadom.

Správa tvrdí, že nezávislé skúmanie zistilo slabý dohľad afganských bankových regulátorov a politické zasahovanie do trestného vyšetrovania. Toto obvinenie afganská generálna prokuratúra odmietla.