Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Albánsko oslavuje 100. výročie nezávislosti

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Albánsko je v súčasnosti parlamentnou demokraciou, členským štátom OSN a NATO a požiadalo aj o vstup do Európskej únie.

Tirana 28. novembra (TASR) - Albánsko dnes oslavuje 100. výročie svojej nezávislosti. Štátne vlajky s čiernym dvojhlavým orlom na červenom podklade vztýčili na námestiach, verejných inštitúciách i na obytných domoch, napísala agentúra AP.

Dnešné oslavy sa začali v juhoalbánskom meste Vlore, kde vedúci albánski predstavitelia v roku 1912 vyhlásili nezávislosť od Osmanskej ríše.

Albánsko je v súčasnosti parlamentnou demokraciou, členským štátom OSN a NATO a požiadalo aj o vstup do Európskej únie.

Albánci oslavovali Deň albánskej zástavy i sté výročie nezávislosti Albánska tiež v Macedónsku a južnom Srbsku vrátane Kosova.

V juhosrbskom Preševe sa na hlavnom námestí zhromaždili stovky Albáncov a na budovách vztýčili vlajky.

Na oslavy albánskej nezávislosti prešlo cez hranice vyše 18-tisíc ľudí

Viac ako 18.000 občanov Kosova prešlo za uplynulých 24 hodín hranice do Albánska, aby sa zúčastnilo centrálnych osláv stého výročia nezávislosti krajiny, informovala dnes kosovská polícia.

Len od 11.00 h dnes cez hraničný priechod Vrbnica z Kosova do Albánska prešlo 7529 ľudí, spresnil hovorca kosovskej polície Avni Kellani.

Kosovskí Albánci sa v Tirane pripájajú k svojim súkmeňovcom z Macedónska, Čiernej Hore, ako aj z juhosrbského Preševa, Bujanovca a Medvedje, aby oslávili sté výročie nezávislosti Albánska od Osmanskej ríše, píše srbský denník Blic na svojej webovej stránke.