Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Americká vláda schválila predaj moderných stíhačiek F-35 Poľsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Používanie stíhačiek F-35 posilní interoperabilitu Poľska s NATO.

Washington 11. septembra (TASR) - Americká vláda v stredu oznámila, že schválila predaj 32 moderných stíhačiek typu F-35 Poľsku, čím sa posilní potenciál vzdušných síl tohto kľúčového spojenca z NATO. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Stíhacie lietadlá F-35 nahradia zastarané stroje ruskej výroby - stíhačky MiG-29 a bombardéry Suchoj Su-22, uviedla vo vyhlásení americká Agentúra pre obrannú bezpečnosť a spoluprácu (DSCA), patriaca pod ministerstvo obrany USA.

Používanie stíhačiek F-35 posilní interoperabilitu Poľska s NATO. "Tento navrhovaný predaj bude prospešný pre zahraničnú politiku a národnú bezpečnosť Spojených štátov, pretože zlepší bezpečnosť členskej krajiny NATO, ktorá je dôležitou silou pre politickú stabilitu a ekonomické napredovanie Európy," dodala vo vyhlásení agentúra.

Plánovaný predaj prvýkrát oznámil v júni poľský prezident Andrzej Duda, keď bol na návšteve Washingtonu. Keď o tom hovoril, na potvrdenie plánu preleteli ponad Biely dom dve zo spomínaných moderných stíhačiek.

Trump v júni takisto oznámil, že pošle do Poľska ďalších 1000 amerických vojakov, ako protiváhu voči Rusku. Trump však nesplnil dlhodobú nádej Poľska, že tam zriadi trvalú americkú vojenskú základňu.

V Poľsku je už rozmiestnených spolu s príslušníkmi NATO približne 5000 amerických vojakov, a to na báze rotácie, nie ako fixná posádka.