Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Americké firmy prerušili vzťahy s Národnou asociáciou držiteľov zbraní

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Medzi uvedenými spoločnosťami figurujú napríklad požičovne áut Hertz, Avis, Alamo a Enterprise, ako aj poisťovne Metlife a Chubb.

Washington 24. februára (TASR)- Americká letecká spoločnosť Delta Air Lines sa v sobotu zaradila do rastúceho zoznamu firiem, ktoré po streľbe na floridskej strednej škole prerušili vzťahy s americkou Národnou asociáciou držiteľov zbraní (NRA). Informovala o tom agentúra DPA.

Medzi uvedenými spoločnosťami figurujú napríklad požičovne áut Hertz, Avis, Alamo a Enterprise, ako aj poisťovne Metlife a Chubb. Patrí k nim aj softvérová firma Symantec, ktorá piatim miliónom členom NRA ponúkala zľavy.

Letecká spoločnosť Delta na sociálnej sieti Twitter napísala, že ukončí zmluvy, na základe ktorých mohli členovia NRA využívať zľavy prostredníctvom skupinového cestovného programu. "Budeme požadovať, aby NRA odstránila naše informácie zo svojej internetovej stránky," priblížila ďalej Delta.

Študenti po streľbe zo 14. februára, ktorá si vyžiadala 17 obetí na životoch, zorganizovali pochod s názvom #NeverAgain. Vyvíjajú tak nátlak na politikov a NRA a žiadajú, aby bola sprísnená legislatíva upravujúca kontrolu zbraní.

Americký prezident Donald Trump a floridský guvernér Rick Scott, hlasní obhajcovia Druhého dodatku Ústavy USA, ktorý Američanom zaručuje právo držby zbraní, ustúpili nátlaku verejnosti a podporili napríklad zvýšenie minimálneho veku na nákup zbraní z 18 na 21 rokov.

Trump pritom v stredu vyhlásil, že zvažuje podporu návrhu NRA, ktorý by umožnil vycvičeným zamestnancom škôl skryté nosenie zbraní a znížil tak potenciálnu hrozbu útoku.