Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Americký Biely dom zverejnil novú národnú stratégiu biologickej obrany

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prezident Trump hovorí, že udáva nový smer a počíta s koordinovanejším prístupom založeným na skúsenostiach získaných z minulosti, ako bola epidémia eboly v krajinách západnej Afriky v roku 2014.

Washington 18. septembra (TASR) - Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa prijala komplexnejšie opatrenia, aby svoju krajinu pripravila na možné biologické útoky či epidémie infekčných chorôb, píše v utorok agentúra AP.

Biely dom zverejnil v utorok novú národnú stratégiu biologickej obrany. Prezident Trump o nej hovorí, že udáva "nový smer" a počíta s koordinovanejším prístupom založeným na skúsenostiach získaných z minulých incidentov, ako bola epidémia eboly v krajinách západnej Afriky v roku 2014.

Koordinačným orgánom novej stratégie je ministerstvo zdravotníctva a ľudských zdrojov. Dohliadne na federálne opatrenia biologickej obrany a posúdi funkčnosť celého plánu.

Stratégiu si v roku 2017 vyžiadal Kongres. Cieľom je účinnejšie predchádzať biologickým hrozbám, pripraviť sa a reagovať na ne. Takéto typy ohrození sú podľa citovaného dokumentu "medzi najzávažnejšími", ktorým USA a svet čelia.

"Biologické hrozby vychádzajú z mnohých zdrojov a nepoznajú hranice," uviedol Trump v písomnom vyhlásení. "Majú veľký potenciál narušiť ekonomiku, mieriť na ľudský život a trhať v samotnej štruktúre spoločnosti," dodal šéf Bieleho domu.

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť John Bolton na brífingu v Bielom dome novinárom povedal, že hrozba žiadneho konkrétneho biologického útoku nie je.

I keď minister zdravotníctva a ľudských zdrojov Alex Azar povedal, že tieto hrozby "sú veľmi skutočné a rastú". Nová stratégia je podľa jeho slov prvou, ktorá zahŕňa prirodzene sa vyskytujúce hrozby.

Predchádzajúce prístupy sa totiž sústredili najmä na biologické hrozby zo strany teroristov alebo krajiny, ktoré by mohli spustiť biologický útok, ako napríklad Severná Kórea.