Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Americký minister obrany nečakane navštívil Kábul

Americký minister obrany Leon Panetta (v strede) s americkým veľvyslancom v Afganistane Ryanom Crockerom (vpravo) a veliteľom koaličných vojsk NATO generálom Johnom Allenom (vľavo) na letisku v Kábule, 7. júna 2012. Foto: TASR/AP

Hoci sa bezpečnostná situácia v Afganistane zlepšila, pochybnosti o schopnostiach afganskej vlády efektívne riadiť krajinu a vykoreniť korupciu pretrvávajú.

Kábul 12. decembra (TASR) - Americký minister obrany Leon Panetta dnes nečakane navštívil Afganistan, kde bude rokovať s vojenskými veliteľmi a afganským prezidentom Hámidom Karzajom.

Panettova návšteva sa uskutočňuje v zložitom období, keď chcú západné krajiny presunúť viac zodpovednosti za bezpečnosť na afganské sily, aby sa zahraničná bojová misia mohla skončiť v decembri 2014.

Hoci sa bezpečnostná situácia v Afganistane v poslednom čase celkovo zlepšila, sú veľké pochybnosti o schopnosti afganskej vlády efektívne riadiť krajinu a vykoreniť korupciu, píše agentúra AP. Uviazli aj mierové rokovania s Talibanom.

Panetta uviedol, že americký prezident Barack Obama v najbližších týždňoch rozhodne o tom, koľko príslušníkov americkej armády zostane v Afganistane po skončení bojovej misie.

Šéf Pentagónu nezverejnil, aké možnosti Obama zvažuje, avšak hovorí sa o počte 6000-10 000 príslušníkov. V súčasnosti je v Afganistane zhruba 66.000 amerických vojakov.