Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Antifašistická demonštrácia v Taliansku: Zasahovať musela polícia

Na snímke potýčka medzi políciou a demonštrantmi v Taliansku. Foto: TASR/AP

Polícia proti demonštrantom, ktorí sa pokúšali prelomiť bariéru, aby sa dostali bližšie k podujatiu, použila vodné delo a slzotvorný plyn.

Rím 23. februára (TASR) - Dvaja policajti sa vo štvrtok zranili a dvoch demonštrantov zatkli v meste Turín na severe Talianska, kde došlo k potýčke medzi antifašistickými demonštrantmi a tamojšou políciou. S odvolaním sa na miestne médiá o tom v piatok informovala agentúra AP.

Protest antifašistov sa uskutočnil na mieste, kde sa konala kampaň neofašistického hnutia CasaPound, uviedla talianska tlačová agentúra ANSA.

Polícia proti demonštrantom, ktorí sa pokúšali prelomiť bariéru, aby sa dostali bližšie k podujatiu, použila vodné delo a slzotvorný plyn.

Podľa agentúry ANSA niekoľko demonštrantov hádzalo kamene a fľaše. Situácia sa upokojila po dvoch hodinách.

V piatok vypukla potýčka medzi políciou a antifašistickými protestujúcimi aj v Bologni.

Ďalšia antifašistická demonštrácia je naplánovaná na sobotu v Ríme. Stane sa tak pred parlamentnými voľbami, ktoré sa v Taliansku uskutočnia 4. marca. Antiimigračná strana Liga Severu (LN) na rovnaký deň naplánovala demonštráciu v Miláne.

V Taliansku sa momentálne zoširoka hovorí o riziku návratu neofašistov. Celonárodnú debatu vyvolala streľba v uliciach mesta Macerata v strednom Taliansku, kde 3. februára pravicový radikál postrelil v uliciach niekoľkých afrických migrantov.