Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Arcibiskup Tutu vyzýva Holandsko, aby neškrtalo rozvojovú pomoc

Foto: TASR/AP

Podľa slov svetoznámeho cirkevného lídra z Juhoafrickej republiky bolo Holandsko vždy považované za priekopníka v oblasti poskytovania rozvojovej pomoci.

Amsterdam/Brusel 17. apríla (TASR) - Juhoafrický arcibiskup Desmond Tutu zaslal oficiálny list holandskej vláde, v ktorej zodpovedných činiteľov vyzýva, aby Holandsko neškrtalo svoju medzinárodnú rozvojovú pomoc.

iste, zverejnenom dnes v holandskom denníku Trouw, 81-ročný arcibiskup, ktorý sa veľkou mierou zúčastnil na procese spoločenského zmierenia po páde apartheidu v Juhoafrickej republike, uvádza, že Holandsko vždy zohrávalo vedúcu úlohu pri zabezpečovaní medzinárodnej rozvojovej pomoci.

"Zdá sa, že teraz krajina mení svoj prístup vo svojom postoji k výzvam medzinárodnej chudoby a nerovnosti. Ak by to bola pravda, bude to veľmi zlá správa pre vyše miliardu ľudí, ktorí žijú v krutej chudobe," napísal arcibiskup pre holandský denník.

Podľa slov svetoznámeho cirkevného lídra z Juhoafrickej republiky bolo Holandsko vždy považované za priekopníka v oblasti poskytovania rozvojovej pomoci a dodnes na tento účel dáva 0,7 percenta zo svojho hrubého národného príjmu.

Súčasná vláda však rozvojovú pomoc pre vonkajší svet začína prehodnocovať, lebo potrebuje ušetriť deväť miliárd eur, aby mohla znížiť rozpočtový deficit pod hranicu troch percent HDP - tak, ako to požadujú nové pravidlá pre štáty eurozóny.

Podľa niektorých zdrojov kabinet Marka Rutteho uvažuje o znížení rozvojovej pomoci o jednu miliardu eur. Tá v súčasnosti predstavuje sumu 4,6 miliardy eur.

S podobnou výzvou ako arcibiskup Tutu sa v marci tohto roku na holandskú vládu prostredníctvom viacerých článkov v médiách obrátil aj americký filantrop Bill Gates.