Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ardernová odsúdila Austráliu za vyhostenie novozélandských zločincov

Jacinda Ardernová. Foto: TASR/AP

Konzervatívna austrálska vláda zaviedla v roku 2014 pre osoby, ktoré nemajú austrálske občianstvo a sú odsúdení za spáchanie zločinu, tzv. test charakteru. Ten umožňuje ich trvalé vyhostenie.

Auckland 22. februára (TASR) - Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová na stredajšom stretnutí s predsedom austrálskej vlády Scottom Morrisonom odsúdila tvrdý postup Austrálie pri deportovaní novozélandských zločincov. Vyhlásila, že je to "zničujúce" pre vzájomné vzťahy medzi ich krajinami. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Konzervatívna austrálska vláda zaviedla v roku 2014 pre osoby, ktoré nemajú austrálske občianstvo a sú odsúdení za spáchanie zločinu, tzv. "test charakteru". Ten umožňuje ich trvalé vyhostenie.

Ardernová, ktorá je predsedníčkou stredoľavej Novozélandskej strany práce, vyhlásila, že úrady vyhostili už aj ľudí, ktorí vyrastali v Austrálii a s Novým Zélandom ich nič nespája.

Hoci ide i o osoby, ktoré spáchali ťažké zločiny, množstvo ľudí bolo deportovaných za pomerne malé priestupky, ako napríklad krádeže v obchodoch či malé podvody.

"Vyjadrila som sa jasne, že Nový Zéland chápe postoj Austrálie, ktorá nesúhlasí s príchodom ľudí bez austrálskeho občianstva, ktorí v krajine páchajú zločiny. Na druhej strane však Nový Zéland odmieta deportácie ľudí, ktorí prišli do Austrálie ako deti a vyrástli tam," povedala Ardernová.

"Naša vláda prijala prísne opatrenie voči tým, ktorí v Austrálii získali víza. Víza nie sú občianstvo, víza sa udeľujú na základe toho, že ľudia dodržiavajú pravidlá s nimi spojené, čo nezahŕňa páchanie zločinov," uviedol premiér Morrison.