Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Arménska opozícia zvažuje bojkot predčasných volieb

Arménska opozícia pokračuje vo svojich protestoch proti vláde. Foto: TASR/AP

Vodca arménskej opozície okrem toho označil za nesprávne prirovnávať súčasné udalosti v Arménsku k tzv. majdanu na Ukrajine.

Jerevan 27. apríla (TASR) - Rokovania o spôsoboch riešenia súčasnej politickej krízy v Arménsku sa opäť nekonali. Karen Karapetjan, ktorý dočasne zastáva funkciu predsedu vlády, sa na schôdzku iniciovanú lídrom opozície Nikolom Pašinjanom nedostavil, informovala agentúra Interfax.

Karapetjan svoju neúčasť avizoval vopred s vysvetlením, že u Pašinjana "nevidí želanie dosiahnuť nejaký výsledok".

Pašinjan vo svojom vyhlásení pred novinármi v dejisku neuskutočnenej schôdzky - v jerevanskom hoteli Marriott - pripustil, že opozícia môže bojkotovať predčasné voľby, ak by boli vypísané v dôsledku neúspešnej voľby predsedu vlády naplánovanej na 1. mája a následného rozpustenia parlamentu. Dodal, že "budú organizované masové akcie. Všetky volebné miestnosti budú obkolesené (aktivistami). Tieto voľby budú fiaskom."

Vodca arménskej opozície okrem toho označil za nesprávne prirovnávať súčasné udalosti v Arménsku k tzv. majdanu na Ukrajine. Podľa neho udalosti v Arménsku sú "na 100 percent arménskym procesom". Vyhlásil, že zo zahraničia, či nejakých organizácií "neprišiel ani halier". Avizoval, že "čoskoro zverejníme náš finančný odpočet". Spresnil, že "nám pomáhali naši občania".

Protestné mítingy proti vláde sa v Jerevane a ďalších arménskych mestách konajú od 13. apríla. Spočiatku ich cieľom bolo zabrániť tomu, aby bol za predsedu vlády zvolený exprezident Serž Sarkisjan. Ten síce bol do funkcie zvolený, ale pod tlakom protestov po niekoľkých dňoch podal demisiu.

Protesty v Arménsku však po Sarkisjanovej demisii neutíchli a Pašinjan prišiel s novými požiadavkami. Medzi nimi je aj tá, aby funkciu premiéra nezastával ani Karapetjan. Pašinjan oznámil, že je pripravený ujať sa tohto postu, ak "to bude želanie národa".

Arménsky parlament bude o kandidátoch na funkciu premiéra rozhodovať na svojom zasadaní 1. a 2. mája. Zatiaľ jediným kandidátom je Pašinjan. Vodca opozície podľa agentúry RIA Novosti vyhlásil, že ak by bol zvolený za premiéra, opozícia by predčasné parlamentné voľby nebojkotovala.