Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pakistanka ODSÚDENÁ NA SMRŤ: Chcem poďakovať anjelovi, JÁNOVI FIGEĽOVI

Na archívnej snímke z 20. novembra 2010 je kresťanka Ásíja Nórínová, známejšia pod menom Ásijá bíbí. Foto: TASR/AP

Teraz.sk ponúka aktuálne VIDEO s vyjadrením Pakistanky Asie Bibi, odsúdenej za rúhanie. Po ôsmich rokoch v cele smrti ju pakistanské súdy napokon oslobodili a nachádza sa s rodinou mimo domoviny.

Bratislava 11. septembra (Teraz.sk) – Pakistanská kresťanka Ásíjá Nóríová, mediálne známa ako Asia Bibi, vo svojom prvom živom videu z exilu zverejnenom na portáli The European Post ďakuje ľuďom, ktorí jej pomáhali v čase, keď sedela v cele smrti, a špeciálne slovenskému politikovi Jánovi Figeľovi. „Chcem poďakovať anjelovi, osobe, ktorá mi doteraz pomáhala od môjho uväznenia: týmto človekom je Ján Figeľ, osobitný vyslanec Európskej únie pre náboženskú slobodu. Som mu skutočne vďačná a a želám si, aby Boh mohol poskytnúť viac ľudí ako on,“ povedala podľa portálu Asia Bibi.

Asiu Bibi, matku piatich detí, v roku 2010 odsúdili na smrť obesením za údajné rúhačské slová, ktoré mala rok predtým vysloviť počas banálnej hádky s moslimkami. Verdikt bol vynesený na základe kontroverzných pakistanských zákonov o rúhaní.

Hádku spustila rozšírená povera, podľa ktorej ak sa kresťan napije z moslimskej studne, znečistí tým vodu. „Nedostatok vzdelanosti, poverčivosť a predsudky sú základom pre neznášanlivosť. Dnes má v Pakistane veľký priestor fundamentalizmus až fanatizmus. Chcem len pripomenúť, že v trinástich štátoch sveta je trest smrti za ateizmus, v 22 štátoch, väčšinou sú to moslimské, je trest smrti za odpadnutie od viery a vyše 70 štátov sveta používa zákony proti rúhaniu. Pakistan je spolu s Mauretániou najvypuklejší príklad,“ povedal v decembri 2018 v TABLET.TV Figeľ, ktorý sa za oslobodenie Asie Bibi angažoval už od roku 2016.




Aj v Pakistane sa však našlo viacero politikov, ktorí neboli s odsúdením ženy na smrť za banálnu hádku spokojní. Jedného z nich, guvernéra Salmána Taseera, však preto zastrelil jeho vlastný ochrankár. Ten bol za vraždu neskôr odsúdený a popravený, množstvo radikálnych moslimov ho však v Pakistane považuje za martýra. A keď pakistanský najvyšší súd Asiu Bibi spod trestu smrti napokon v roku 2018 oslobodil, v Pakistane vypukli masové nepokoje, ktoré požadovali jej obesenie.

Vyhrážkam radikálov sa nevyhol ani Figeľ, keďže radikáli považovali za dôvod zmeny názoru súdov aj nátlak Európskej únie. „Ľudia si oveľa viac vážia účinnú pomoc vtedy, ak ju dostanú v čase, keď ju súrne potrebujú, než ak k nim príde až po vyriešení problému alebo dokonca len formou verbálneho povzbudenia,“ poznamenal v tejto súvislosti Figeľ v TABLET.TV.

Odvolanie voči oslobodzujúcemu verdiktu pakistanského najvyššieho súdu bolo definitívne zamietnuté v januári 2019. Na aktuálnom videu, ktoré bolo nakrútené začiatkom septembra, Asia Bibi hovorí, že necíti nenávisť, trvá však na tom, že neurobila nič zlé. Vyzýva ľudí, aby si nerobili mienku o druhých bez toho, aby si vypočuli ich názor či vysvetlenie. Apeluje tiež na celý svet, aby nenechával ľudí odsúdených za rúhanie vo väzeniach bez pomoci. European Post udáva, že z bezpečnostných dôvodov nie je na videu vidieť tvár ženy a nie je špecifikované ani to, kde sa aktuálne nachádza.