Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Aun Schan Su Ťij mala prvý prejav v mjanmarskom parlamente

Su Ťij prvý raz v kresle mjanmarského parlamentu Foto: TASR/AP

Politička prvýkrát zasadla do kresla v parlamente 9. júla a zaradila sa tak do hlavného prúdu politiky v krajine.

Nepjito 25. júla (TASR) - Mjanmarská opozičná líderka Aun Schan Su Ťij dnes prvýkrát vystúpila v parlamente a svoj prvý prejav využila na výzvu na schválenie zákonov, ktoré by chránili práva chudobných etnických menšín v krajine.

Su Ťij sa postavila z kresla, tvárou smerom k parlamentnej sále, a vyzvala na skoncovanie s diskrimináciou etnických menšín v období, keď sa "vynára pravá demokratická krajina".

Laureátka Nobelovej ceny za mier Su Ťij už dlho presadzuje práva etnických menšín v Mjanmarsku (Barme), ako sú napríklad Šanovia, Karenovia a Kačinovia. Zrejme však nepoukázala na moslimských Rohingov, pretože väčšina Mjanmarčanov ich pokladá za emigrantov z Bangladéša. Rohingovia sa nedávno zúčastňovali na etnickom násilí, ktoré vyvolalo tvrdý zásah vlády.

Počas desaťročí vojenskej diktatúry bola kultúra etnických menšín v Mjanmarsku potlačovaná.

Su Ťij (67) získala svoje prvé kreslo v parlamente v apríli v historických doplňujúcich voľbách.

Politička prvýkrát zasadla do kresla v parlamente 9. júla a zaradila sa tak do hlavného prúdu politiky v krajine. Zákonodarné zhromaždenie sa nachádza v Nepjite, ktoré sa stalo mjanmarským hlavným mestom v roku 2005. Nachádza sa 350 kilometrov severne od Rangúnu, bývalej metropoly, v ktorej Su Ťij strávila v rodinnom sídle celkovo 15 rokov domáceho väzenia. Vláda vojenskej junty ju takto väznila za jej prodemokratické politické názory.