Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Čína odsúdila vyjadrenia Canberry o zadržanom Austrálčanovi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jedného z najvplyvnejších politických blogerov a hosťujúceho profesora na Kolumbijskej univerzite v New Yorku zadržiavajú od 19. januára.

Peking 19. júla (TASR) - Čína v piatok odsúdila vyjadrenia austrálskej ministerky zahraničných vecí Marise Paynovej, ktorá vyslovila sklamanie nad tým, že čínsko-austrálskeho spisovateľa, blogera a vedca Jang Cheng-ťüna umiestnili po šiestich mesiacoch domáceho väzenia do väzby v Pekingu.

"Čína odsudzuje vyjadrenie austrálskej ministerky zahraničných vecí a vyzýva austrálsku stranu, aby žiadnym spôsobom nezasahovala do zákonného riešenia tohto prípadu zo strany Číny a prestala vydávať nezodpovedné vyhlásenia," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang.

Paynová vo vyhlásení v piatok napísala: "Austrálska vláda je hlboko sklamaná, že austrálsky občan a akademik Dr. Jang Cheng-ťün... bol v Číne presunutý do väzby."

Jedného z najvplyvnejších politických blogerov a hosťujúceho profesora na Kolumbijskej univerzite v New Yorku zadržiavajú od 19. januára, keď s manželkou a 14-ročnou nevlastnou dcérou pricestoval z New Yorku na letisko v čínskom meste Kuang-čou (Kanton).

Tento autor špionážnych románov a kritik čínskej vlády aj komunistickej strany je podozrivý z účasti na trestnej činnosti ohrozujúcej národnú bezpečnosť Číny, napísala agentúra AFP.