Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Austrália ocenila účastníkov záchrannej akcie v Thajsku za statočnosť

Na archívnej snímke zachránení chlapci z thajskej jaskyne. Foto: TASR/AP

Dvanásti futbalisti - chlapci vo veku 11-16 rokov - a ich 25-ročný tréner uviazli v jaskynnom komplexe Tcham Luang Nang Non v provincii Čiang Rai na severe Thajska 23. júna.

Canberra 24. júla (TASR) - Deväť Austrálčanov, ktorí sa podieľali na záchrane 12 členov futbalového tímu a ich trénera zo zaplavenej jaskyne na severe Thajska, bolo vyznamenaných medailami za statočnosť. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Odmenili ich za to, že riskovali svoje životy počas dlhej a náročnej záchrannej operácie.

Generálny guvernér Austrálie Peter Cosgrove vo vyhlásení uviedol, že anestéziológa Richarda Harrisa a potápača Craiga Challena odmenili druhým najvyšším občianskym ocenením za statočnosť, aké sa v krajine udeľuje. Šesť austrálskych policajtov a armádny potápač dostali nižšie ocenenie, píše AP.

V zdôvodnení sa uvádza, že v operácii, ktorá vyústila do úspešnej záchrany všetkých 13 členov tímu, preukázali Harris a Challen značnú statočnosť. Záchranná akcia prebiehala od 8. do 10. júla.

Dvanásti futbalisti - chlapci vo veku 11-16 rokov - a ich 25-ročný tréner uviazli v jaskynnom komplexe Tcham Luang Nang Non v provincii Čiang Rai na severe Thajska 23. júna, keď im voda z náhlej povodne znemožnila vyjsť jediným východom z jaskyne.

Vyslobodili ich po takmer troch týždňoch počas namáhavej trojdňovej záchrannej operácie, na ktorej sa zúčastnili špičkoví jaskynní potápači. Tí pomáhali chlapcov vyviesť von z jaskyne - viedli ich úzkymi chodbami zaplavenými vodou.