Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Babiš večeria so Zemanom, hovoriť by sa malo aj o zostavovaní vlády

Na archívnej snímke Andrej Babiš a Miloš Zeman Foto: TASR

Ako uviedol Babiš, so Zemanom sa nevideli, odkedy ho druhýkrát poveril zostavením vlády.

Praha 8. februára (TASR) - Český prezident Miloš Zeman časovo neobmedzí premiéra v demisii Andreja Babiša pri druhom pokuse o zostavenie vlády. Babiš to vo štvrtok povedal novinárom po približne dvojhodinovej večeri so Zemanom na zámku v Lánoch.

Prezident tiež nebude od šéfa hnutia ANO vopred vyžadovať 101 podpisov od poslancov, ktorí jeho vládu podporia, píše český internetový portál Blesk.cz

Zeman a Babiš sa vo štvrtok stretli prvýkrát od Zemanovho znovuzvolenia do funkcie prezidenta Českej republiky. Naposledy sa prezident a premiér stretli, keď Babiš 24. januára podal demisiu svojho prvého kabinetu, ktorý nezískal dôveru Snemovne. Zeman vtedy zároveň poveril predsedu hnutia ANO rokovaním o novej vláde.

Predstavitelia hnutia ANO sa od podania demisie stretli kvôli snahám o zostavenie vlády s kolegami z ODS, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL či SPD. Ich rozhovory sa spravidla týkali hľadania programových prienikov jednotlivých strán. Žiadne závery, ktoré by jasne ukazovali, ako bude vyzerať Babišov druhý kabinet, zatiaľ zo schôdzok nevzišli.