Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

BALKÁN ZASYPANÝ SNEHOM: Mnohé cesty sú neprejazdné a školy zatvorené

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Srbská štátna televízia v piatok informovala, že mimoriadne opatrenia zaviedlo šesť obcí na juhozápade Srbska.

Belehrad 11. januára (TASR) - Husté sneženie odrezalo tento týždeň na Balkáne od okolitého sveta viaceré odľahlé dediny, v mnohých oblastiach narušilo dopravu i dodávky elektrickej energie a vynútilo si zatvorenie väčšiny škôl, uviedla agentúra AP.

Srbská štátna televízia v piatok informovala, že mimoriadne opatrenia zaviedlo šesť obcí na juhozápade Srbska. Tie zároveň varovali, že sneh hromadiaci sa na cestách môže celkom zablokovať horské dediny. Väčšina škôl v oblasti je zatvorená, niektorým obyvateľom museli osobitne doručiť základné zásoby. Pre silný vietor sa tvoria záveje, ktoré situáciu ešte viac komplikujú.

V susednej Čiernej Hore boli aj v piatok bez elektriny tri mestá na pobreží Jadranského mora. Výpadok spôsobila snehová víchrica, ktorá vo štvrtok zasiahla dôležitý úsek rozvodnej siete.

Miestny meteorológ Dragan Burič povedal, že prvých desať januárových dní patrilo k vôbec najchladnejším, aké Čierna Hora zažila za ostatné desaťročia. "V januári máme sneh v hlavnom meste (Podgorica) prvýkrát po deviatich rokoch," uviedol pre čiernohorskú štátnu televíziu.

V meste Kladanj v strednej časti Bosny a Hercegoviny spôsobilo sneženie výpadok dodávok elektriny, nefunguje ani telefónne spojenie. Príslušník miestnej civilnej ochrany uviedol, že v meste vyhlásili stav núdze. "Pre ťažký sneh, ktorý dosahuje v niektorých častiach výšku až jedného metra, sú niektoré cesty zablokované... Potrebujeme viac strojov. Vyčerpali sme zdroje i peniaze," povedal.