Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Barnier: Riziko brexitu bez dohody je vyššie než kedykoľvek predtým

Hlavný vyjednávač Európskej únie (EÚ) pre brexit Michel Barnier. Foto: TASR/AP

Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani v stredu vyhlásil, že situácia, keď Británia opúšťa EÚ bez dohody, ešte nenastala.

Štrasburg 16. januára (TASR) - Hlavný vyjednávač Európskej únie v rokovaniach o ukončení členstva Británie Michel Barnier varoval v stredu pred neriadeným odchodom Britov po tom, ako dolná komora britského parlamentu neschválila v utorok príslušnú dohodu. Podľa Barnierovho vyjadrenia na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu, ktoré citovala tlačová agentúra APA, riziko tzv. brexitu bez dohody "ešte nikdy nebolo také vysoké".

"Kým nenájdeme východisko z britskej slepej uličky, nie sme schopní napredovať," povedal vyjednávač s tým, že "v tejto chvíli nie je možné vylúčiť ani jeden scenár" odchodu Británie z EÚ. Ako však dodal, EÚ je naďalej odhodlaná zamedziť brexitu bez dohody.

Barnier obhajoval dohodu odmietnutú britskými zákonodarcami, ktorú jeho tím vyrokoval s vládou premiérky Theresy Mayovej, ako "najlepší možný kompromis". Mayovej vláda má teraz podľa neho oznámiť, ako zabezpečí "riadené vystúpenie" Británie z EÚ v plánovanom termíne 29. marca.

Nad utorkovým odmietnutím dohody o spôsobe brexitu v britskom parlamente vyjadril Barnier poľutovanie, upozornil však, že "bez ohľadu na to, čo sa stane, je ratifikácia tejto dohody nevyhnutná", doplnila agentúra AP. Poukázal tiež na politickú deklaráciu pripojenú k dohode ako dokument ponúkajúci "prípadné možnosti" pre ďalšie rokovania.

Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani v stredu vyhlásil, že situácia, keď Británia opúšťa EÚ bez dohody, ešte nenastala. Utorkové rozhodnutie britských poslancov "vzal na vedomie - samozrejme, s poľutovaním". Podľa Tajaniho je EÚ pripravená ďalej pracovať na budúcich vzťahoch s Britániou, pričom vkladá dôveru do svojho vyjednávača Barniera.

Štátna tajomníčka rumunského ministerstva zahraničných vecí pre európske záležitosti Melania-Gabriela Ciotová ako predstaviteľka začínajúceho sa rumunského predsedníctva v Rade EÚ povedala v reakcii na britské hlasovanie, že opätovne rokovať o podmienkach brexitu už "nie je možné". Rozhodnutie britských zákonodarcov robí "riadené vystúpenie Spojeného kráľovstva nepravdepodobnejším", vyjadrila sa na pôde Európskeho parlamentu.