Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Barr: Rusko chcelo zasiahnuť do volieb, ale Trump sa s ním nespolčil

William Barr. Foto: TASR/AP

Správa osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera preverila desať prípadov možného marenia spravodlivosti, ale nedospela k záveru, vyhlásil minister podľa agentúry DPA.

Washington 18. apríla (TASR) - Americký minister spravodlivosti William Barr vo štvrtok vyhlásil, že ruská vláda "podporovala snahy o protizákonné zasahovanie" do prezidentských volieb v USA v roku 2016, ale nezistilo sa, že by americkí občania vrátane osôb spojených s kampaňou Donalda Trumpa boli vinní zo spolčenia sa s Ruskom.

Barr na tlačovej konferencii uviedol, že "dôkazy pripravené osobitným vyšetrovateľom nie sú dostatočné, aby sa mohlo konštatovať, že sa prezident dopustil marenia spravodlivosti". Správa osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera preverila desať prípadov možného marenia spravodlivosti, ale nedospela k záveru, vyhlásil minister podľa agentúry DPA.

Minister spravodlivosti tiež povedal, že Biely dom spolupracoval s Muellerovým vyšetrovaním, ale poznamenal, že Trumpa "znechucovalo a hnevalo" to, čo vnímal ako pokus o podkopávanie svojho prezidentského úradu.

Barr uviedol, že nemá "námietky" voči tomu, aby Mueller vypovedal o svojom vyšetrovaní pred Kongresom. Ten sa s jeho zredigovanou správou zoznámi neskôr vo štvrtok. Podľa ministra sa prezident nedovolával zásady mlčanlivosti v prípade žiadnej z informácií v Muellerovej správe.

Šéf justičného výboru Snemovne reprezentantov Kongresu, demokrat Jerrold Nadler, požiadal Muellera, aby vypovedal pred jeho výborom do 23. mája.

Osobitný vyšetrovateľ ministerstva spravodlivosti Mueller ukončil 22. marca 2019 vyšetrovanie údajného zasahovania Ruska do prezidentských volieb, pričom následne správu z neho predložil ministrovi spravodlivosti Barrovi. Minister potom 24. marca zverejnil v liste adresovanom Kongresu krátke štvorstranové zhrnutie najdôležitejších záverov z Muellerovho vyšetrovania, podľa ktorých sa volebný tím súčasného prezidenta Trumpa nedopustil spolčenia s Ruskom.