Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Berlusconiho stúpenci opúšťajú vládu, premiéra vyzvali na demisiu

Silvio Berlusconi Foto: TASR/AP

Silviovi Berlusconimu hrozí vylúčenie zo Senátu na základe zákona, ktorý nepripúšťa prítomnosť odsúdených zákonodarcov v parlamente.

Rím 26. novembra (TASR) - Obnovená strana talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho Forza Italia (FI), do ktorej však prešla iba časť doterajšej členskej základne Ľudu slobody (PdL), sa chystá podľa očakávaní opustiť súčasnú vládnucu koalíciu.

V predvečer hlasovania o vylúčení Berlusconiho zo Senátu o tom dnes informovali vedúci jej klubov v Poslaneckej snemovni i Senáte. Renato Brunetta, ktorý stojí na čele frakcie FI v snemovni, vyzval dokonca predsedu talianskej vlády Enrica Lettu na demisiu, pretože veľká koalícia podľa neho už neexistuje.

Pre stabilitu talianskej vlády nemá najnovší vývoj zatiaľ žiadne dôsledky, pretože sa môže spoľahnúť na podporu ostávajúcej časti bývalej PdL, konkrétne stúpencov vicepremiéra Angelina Alfana, ktorí založili stranu Nový pravý stred (Nuovo Centrodestra, NCD).

Berlusconimu hrozí vylúčenie zo Senátu na základe zákona, ktorý nepripúšťa prítomnosť odsúdených zákonodarcov v parlamente. Súd uznal v auguste expremiéra za vinného z daňového podvodu a odsúdil ho na štyri roky, pričom rok musí vykonávať verejnoprospešné práce.

Expremiér (77) podľa očakávania nepôjde za mreže za spomínaný daňový trestný čin, pretože ľuďom vo veku nad 70 rokov sa udeľujú zhovievavé tresty. Keď však Berlusconiho zbavia imunity, platnej pre zákonodarcov, v prípade obvinenia z nových trestných činov mu už hrozí zatknutie.

Prokuratúra v Miláne má vyšetrovať obvinenia, že Berlusconi podplatil svedkov v inom súdnom procese, súvisiacom s tzv. večierkami "bunga bunga". Proces sa skončil v júni na prvostupňovom súde, ktorý odsúdil Berlusconiho za požadovanie sexu od neplnoletej osoby a za zneužitie právomocí.