Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rada OSN prijala rezolúciu proti sexuálnemu násiliu vo vojnách

Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN viedol nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas, keďže Nemecko jej aktuálne predsedá.

New York 23. apríla (TASR) - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) schválila v utorok zmiernenú verziu rezolúcie vyzývajúcej na boj proti sexuálnemu zneužívaniu ako vojenskej taktike, ktorú predložilo Nemecko. Informovala o tom agentúra DPA.

Z konečného znenia rezolúcie boli odstránené formulácie vzťahujúcej sa na "poskytovanie starostlivosti v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia obetiam znásilnenia", ktoré Spojené štáty kritizovali. USA totiž takéto vyjadrenia považujú za tichý súhlas s interrupciami, a preto proti podobným formuláciám v návrhoch organizácie OSN protestovali v posledných rokoch už niekoľkokrát.

V snahe získať podporu USA boli tak sporné pasáže z textu rezolúcie na poslednú chvíľu odstránené. Až po tomto kroku sa uskutočnilo hlasovanie. Z 15 členov rady sa za prijatie rezolúcie vyslovilo 13 z nich. Rusko a Čína, ktoré podali vlastné návrhy, sa hlasovania zdržali.

Zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN viedol nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas, keďže Nemecko jej aktuálne predsedá. Maas označil rezolúciu za "míľnik na ceste k ukončeniu sexuálneho násilia v konfliktoch". Obete zneužívania sa podľa jeho slov tak dostanú do popredia záujmu. Maas vyzval všetky štáty, aby im umožnili žiť dôstojný život.

Predseda Bezpečnostnej rady OSN Francois Delattre konečné znenie rezolúcie naopak kritizoval. Povedal, že vynechanie častí rezolúcie je neprijateľné a podkopáva dôstojnosť žien.