Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Bezpečnostná rada OSN schválila pomoc pre Sýriu na ďalší rok

Členovia Bezpečnostnej rady OSN, archívne foto. Foto: TASR/AP

Hlasovania sa zdržali Rusko a Čína, ktoré presadzovali, aby Sýria dostávala cezhraničnú humanitárnu pomoc len šesť mesiacov.

New York 14. decembra (TASR) - Bezpečnostná rada OSN v noci na piatok schválila návrh, ktorým sa o rok predĺžia cezhraničné dodávky humanitárnej pomoci do Sýrie. Informovala o tom agentúra AFP.

Hlasovania sa zdržali Rusko a Čína, ktoré presadzovali, aby Sýria dostávala cezhraničnú humanitárnu pomoc len šesť mesiacov.

Konvoje s humanitárnou pomocou môžu v rámci cezhraničnej pomoci prekročiť hranice Sýrie priamo z územia susedných štátov - nemusia mať povolenie sýrskych úradov - stačí, keď dodávku len oznámia.

Rusko však tento mechanizmus považuje za netransparentný, uviedla agentúra TASS.

Ruský diplomat Dmitrij Poľanskij postoj svojej krajiny zdôvodnil tým, že humanitárna pomoc sa v Sýrii často dostáva do rúk protivládnych povstalcov, ktorí s ňou obchodujú.

Čína sa zasa vyslovila za zachovanie "princípu nepolitizácie humanitárnej pomoci". Podporila pritom koordináciu jej dodávok so sýrskou vládou, čo je - podľa Pekingu - aj prejavom rešpektovania suverenity Sýrie. Vzhľadom na to, že tieto požiadavky Číny neboli zahrnuté do textu rezolúcie, jej delegát sa hlasovania zdržal.

OSN nedávno informovala, že momentálne potrebuje humanitárnu pomoc viac ako 4,3 milióna ľudí, ktorí žijú v oblastiach mimo kontroly sýrskej vlády. K trom miliónom z nich je humanitárnu pomoc možné dopraviť len prostredníctvom cezhraničných operácií.

Spojené štáty sú podľa AFP presvedčené, že tieto dodávky nemajú žiadnu dôveryhodnú alternatívu. USA súčasne obvinili sýrsky vládnuci režim z nerovnomerného rozdeľovania pomoci - a to na úkor komunít, ktoré sa počas osem rokov trvajúceho konfliktu považovali za menej lojálne Damasku.

Prvá rezolúcia o cezhraničnej humanitárnej pomoci pre Sýriu bola BR OSN prijatá jednomyseľne v roku 2014.

Humanitárne operácie v Sýrii, ktoré sú najväčším projektom OSN tohto druhu, pokračujú aj napriek tomu, že diplomatické rokovania o možnostiach ukončenia občianskej vojny v Sýrii boli doteraz len málo úspešné.

Ozbrojený konflikt v Sýrii si vyžiadal viac ako 360.000 obetí. V jeho dôsledku svoje domovy opustili milióny ľudí. Časť z nich sa presídlila v rámci krajiny, ďalšie tisíce krajinu opustili a žijú v cudzine.