Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Biely dom: Druhý summit Trump-Kim sa bude konať koncom februára

Americký prezident Donald Trump (vpravo) a severokórejský líder Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Oznámenie o druhom summite zverejnil Biely dom krátko po tom, ako sa americký prezident Donald Trump stretol v Oválnej pracovni s jedným z najbližších spolupracovníkov vodcu KĽDR Kim Čong-una.

Washington 18. januára (TASR) - V poradí druhý summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una sa bude konať koncom februára tohto roku. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie Bieleho domu.

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová uviedla, že miesto summitu bude oznámené neskôr.

Oznámenie o druhom summite zverejnil Biely dom krátko po tom, ako sa americký prezident Donald Trump stretol v Oválnej pracovni s Kim Jong-čcholom, bývalým šéfom severokórejskej tajnej služby a jedným z najbližších spolupracovníkov vodcu KĽDR Kim Čong-una. Stretnutie podľa Sandersovej trvalo zhruba 90 minút.

S Kim Jong-čcholom ešte predtým stretol aj americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.

Trump vlani opakovane uviedol, že jeho ďalšie stretnutie s Kim Čong-unom by sa mohlo konať začiatkom tohto roka. Obaja lídri si tiež vymenili viacero listov. Na základe dohody o denuklearizácii Kórejského polostrova, ktorú spolu uzavreli na historickom júnovom summite v Singapure, však k nejakému hmatateľnému pokroku nedošlo, napísala AP.

Rozhovory medzi USA a KĽDR uviazli na neochote Pchjongjangu zverejniť podrobný popis svojich jadrových zariadení a raketových základní, ktorý by mohli použiť inšpektori na overenie v prípade uzavretia dohody o ich likvidácii.