Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Bolsonaro ocenil Elona Muska a žiadal ochranu slobody prejavu

Bývalý brazílsky prezident Jair Bolsonaro hovorí počas zhromaždenia na pláži Copacabana v Riu de Janeiro 21. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Bolsonaro takisto žiadal amnestie pre svojich priaznivcov, ktorí boli odsúdení na tresty odňatia slobody za násilnosti z 8. januára 2023.

Rio de Janeiro 22. apríla (TASR) - Brazílsky exprezident Jair Bolsonaro v nedeľu na zhromaždení na pláži Copacabana v Rio de Janeiro od tisícov svojich podporovateľov žiadal ochranu slobody prejavu. TASR o tom informuje podľa správy agentúr AFP a DPA.

Exprezident slovne odsúdil diktatúru v Brazílii a svojich stúpencov žiadal, aby za slobodu prejavu naďalej bojovali. Bolsonaro tiež miliardára a podnikateľ Elona Muska označil za muža, ktorý má odvahu poukázať na to, kam brazílska demokracia smeruje.

Sudca brazílskeho najvyššieho súdu Alexandre de Moraes pred dvomi týždňami spustil vyšetrovanie voči Muskovi, ktorý ho predtým kritizoval a obvinil z cenzúry.

Moraes v posledných rokoch nariadil pozastavenie používateľských účtov na sociálnej sieti Twitter (v súčasnosti X), ktoré boli podozrivé zo šírenia dezinformácií. "Sociálne siete nie sú krajinami bez zákonov," uviedol. Musk uviedol, že Moraes zradil brazílsku ústavu i obyvateľov. Sudca začal voči miliardárovi vyšetrovanie.

Bolsonaro takisto žiadal amnestie pre svojich priaznivcov, ktorí boli odsúdení na tresty odňatia slobody za násilnosti z 8. januára 2023.

Bolsonara v prezidentských voľbách v roku 2022 porazil úradujúci prezident Luci Inácio Lula da Silva. Bolsonaro však volebné víťazstvo svojho ľavicového nástupcu výslovne neuznal a po voľbách opakovane hovoril o podvode. Tisíce jeho prívržencov 8. januára 2023 vtrhli do vládnej štvrte v Brazílii, kde zaútočili na parlament, najvyšší súd a prezidentský palác.