Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Šéf Euroskupiny požaduje od Británie, aby vyjasnila svoju pozíciu

Na archívnej snímke Mario Centeno. Foto: TASR/AP

Vláda premiéra Johnsona v uplynulom týždni v priebehu 48 hodín utrpela v parlamente 4 porážky, keď sa spojili poslanci naprieč stranami, aby zablokovali, že 31. októbra príde k brexitu bez dohody.

Cernobbio 8. septembra (TASR) - Šéf Euroskupiny Mario Centeno požaduje od Londýna, aby konečne vyjasnil svoju pozíciu. Takisto povedal, že nevidí žiaden pokrok k dohode o brexite, o ktorom hovorí britský premiér Boris Johnson.

Podľa Centena je brexit štrukturálnou zmenou - ekonomickou, sociálnou aj politickou -, preto je potrebné "umožniť všetkým typom ekonomických činiteľov, aby sa jej prispôsobili, a my robíme priamy opak". Šéf neformálneho združenia ministrov financií eurozóny, takzvanej Euroskupiny, si preto myslí, že "je už načase konečne vniesť jasnosť do tohto procesu, nech už bude východisko z tejto politickej krízy akékoľvek".

Vláda premiéra Johnsona v uplynulom týždni v priebehu 48 hodín utrpela v parlamente 4 porážky, keď sa spojili poslanci naprieč stranami, aby zablokovali, že 31. októbra príde k brexitu bez dohody. Navyše tiež odmietli predčasné voľby.

V Európskej únii (EÚ) sa však už množia hlasy, že aj keby Londýn požiadal o ďalší odklad brexitu, aktuálne nie je dôvod vyhovieť takejto žiadosti, keďže Británia nie je schopná jasne povedať, čo chce. Napríklad francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian v nedeľu odmietol v aktuálnej situácii podporiť možnosť ďalšieho odkladu brexitu.

Podľa Centena je pre pozorovateľa zo zahraničia ťažké pochopiť, čo sa deje na britskej politickej scéne. Upozornil, že firmám v EÚ aj Británii by pomohlo ukončenie neistoty, ktorá spôsobila, že odkladajú investičné rozhodnutia.

Európski predstavitelia vyjadrili prekvapenie nad vyjadreniami britského premiéra, že sa urobil pokrok k dohode o brexite. Centeno potvrdil, že Londýn nepredložil žiadne nové návrhy, ktoré by mohli prispieť k pokroku rokovaní.