Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Exšéf Trumpovej volebnej kampane sa priznal k dvom trestným činom

Paul Manafort. Foto: TASR/AP

Manafort sa na federálnom súde vo Washingtone priznal k sprisahaniu proti Spojeným štátom a k sprisahaniu za účelom marenia spravodlivosti.

Washington 14. septembra (TASR) - Paul Manafort, bývalý šéf volebnej kampane prezidenta USA Donalda Trumpa, sa v piatok priznal k dvom trestným činom, a to v rámci uzavretia dohody o spolupráci s prokuratúrou. Informovala o tom agentúra AP.

Na základe tejto dohody musí Manafort "úplne a pravdivo" spolupracovať so špeciálnym prokurátorom Robertom Muellerom. Ten vyšetruje údajné ovplyvňovanie amerických prezidentských volieb v roku 2016 Ruskom.

Podľa agentúry Reuters sa Manafort na federálnom súde vo Washingtone priznal k sprisahaniu proti Spojeným štátom a k sprisahaniu za účelom marenia spravodlivosti.

Biely dom reagoval slovami, že Manafortovo priznanie a uzavretie spolupráce s Muellerom "vôbec nesúvisí" s prezidentom Trumpom, uviedla AP. Podľa nej dohoda o spolupráci s prokuratúrou umožní Manafortovi vyhnúť sa druhému súdnemu procesu. V samostatnom procese na federálnom súde v štáte Virgínia ho totiž porota 21. augusta uznala za vinného v ôsmich bodoch obžaloby.

Ani jeden z prípadov sa však netýka údajného ruského zasahovania do prezidentských volieb v roku 2016, ale finančných trestných činov a Manafortovej práce v oblasti politického poradenstva na Ukrajine vrátane toho, že sa nezaregistroval ako zahraničný agent, dodala AP.

Porota na federálnom súde vo Virgínii 21. augusta uznala Manaforta za vinného v ôsmich z 18 bodov obžaloby. Porota zložená zo šiestich mužov a šiestich žien dospela k verdiktu po štyroch dňoch zvažovania. Sudcovi oznámila, že v desiatich bodoch obžaloby nedokázala nájsť zhodu. Manaforta uznala za vinného z daňových a bankových podvodov a z toho, že nedokázal zverejniť svoje zahraničné bankové účty. Termín oznámenia trestu sudca vtedy nestanovil.

Manafort čelil mnohým obvineniam vrátane prania špinavých peňazí a bankového i daňového podvodu v súvislosti s prácou, ktorú vykonával pre bývalého prorusky orientovaného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča predtým, než bol vo februári 2014 zosadený. Manafort sa predtým vyhlásil za nevinného. Jeho obhajoba tvrdila, že sa stal obeťou svojich zamestnancov.