Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trump uznal zvrchovanosť Izraela nad Golanskými výšinami

Americký prezident Donald Trum, archívna snímka. Foto: TASR/AP

K zvratu vo viac ako 50 rokov trvajúcej americkej politike vo vzťahu k Golanským výšinám došlo počas návštevy izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Bielom dome.

Washington 25. marca (TASR) - Americký prezident Donald Trump podpísal v pondelok dekrét o uznaní suverenity Izraela nad Golanskými výšinami. Informovala o tom agentúra AFP.


K zvratu vo viac ako 50 rokov trvajúcej americkej politike vo vzťahu k Golanským výšinám došlo počas návštevy izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Bielom dome. Ten v súvislosti s uznaním suverenity Izraela nad Golanskými výšinami na Trumpa naliehal niekoľko mesiacov.

Trumpovo rozhodnutie predstavuje pre Netanjahua posilnenie jeho pozície pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami, ktoré sa v Izraeli budú konať 9. apríla, píše AFP.

Izrael obsadil Golanské výšiny, západný breh rieky Jordán, východný Jeruzalem a pásmo Gazy v šesťdňovej vojne v roku 1967. Neskôr anektoval aj Golanské výšiny a východný Jeruzalem, čo medzinárodné spoločenstvo nikdy neuznalo.

Trump svoj zámer oficiálne uznať zvrchovanosť Izraela nad Golanskými výšinami avizoval už minulý týždeň na Twitteri, čo sa stretlo s kritikou zo strany Sýrie, Ruska a Iránu.