Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trump nevylúčil, že summit s KĽDR sa uskutoční, všetko závisí od Kima

Predavačka novín si počíta peniaze pri novinovom titulku s portrétom amerického prezidenta Donalda Trumpa (vpravo) a severokórejského vodcu Kim Čong-una na ulici v Singapure 11. mája 2018. Foto: TASR/AP

Americký prezident informoval severokórejského vodcu o zrušení schôdzky v liste, ktorý zverejnil Biely dom.

Washington 24. mája (TASR) - Spojené štáty sú pripravené na dialóg so Severnou Kóreou, keď sa vodca KĽDR Kim Čong-un vydá cestou denuklearizácie Kórejského polostrova. Povedal to vo štvrtok v Bielom dome americký prezident Donald Trump krátko po tom, čo listom oznámil, že zrušil stretnutie so severokórejským vodcom naplánovanéna 12. júna v Singapure.

Trump však zároveň uviedol, že summit s Kimom sa možno uskutoční v plánovanom termíne alebo neskôr, a to v závislosti od toho, či Severná Kórea podnikne "konštruktívne kroky".

USA budú podľa Trumpa naďalej vyvíjať na KĽDR maximálny nátlak a - ak to bude potrebné - uvalia na túto krajinu najprísnejšie sankcie v dejinách.



Trump ďalej povedal, že Spojené štáty sú kedykoľvek pripravené reagovať na "hlúpe a nezodpovedné" správanie Severnej Kórey. Americký prezident vyslovil nádej, že v súvislosti so Severnou Kóreou sa budú "diať pozitívne veci" a Kim Čing-un bude myslieť nielen na seba, ale aj na svoj ľud, ktorý zbytočne žije v biede a nedostatku.
Vodca Severnej Kórey a americký prezident súhlasili, že sa na budúci mesiac stretnú v Singapure. Avšak Severná Kórea sa už aj predtým vyhrážala zrušením summitu a Trump vyhlásil, že je "veľká šanca", že stretnutie "12. júna možno nevyjde".