Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Británia prisľúbila na obnovu amazonského pralesa 10 miliónov libier

Na snímke z drónu z 20. augusta 2019 hasiči hasia lesný požiar v brazílskom štáte Mato Grosso. Počet lesných požiarov v Brazílii vzrástol počas prvých mesiacov roku 2019 v porovnaní s vlaňajškom až o 84 percent. Vyplýva to z údajov brazílskeho Národného ústavu pre vesmírny výskum (INPE). Od januára do 20. augusta 2019 bolo zaznamenaných 74.155 požiarov, čo predstavuje 84-percentný nárast v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Foto: TASR/AP

Peniaze na obnovu tohto biotopu vrátane oblastí, ktoré boli zasiahnuté požiarmi, budú poskytnuté okamžite.

Biarritz 26. augusta (TASR) - Britský premiér Boris Johnson prisľúbil v pondelok desať miliónov libier (11,06 milióna eur) na obnovu amazonského dažďového pralesa, ktorý tento rok pustoší mnoho požiarov, čo vo svete vyvolalo vlnu znepokojenia. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

Vo vyhlásení britskej vlády, zverejnenom na summite skupiny G7 vo francúzskom letovisku Biarritz, sa uvádza, že peniaze na obnovu tohto biotopu vrátane oblastí, ktoré boli zasiahnuté požiarmi, budú poskytnuté okamžite.

Johnsonov prísľub prichádza po tom, ako francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý summit hostí, v nedeľu vyhlásil, že svetoví lídri sa dohodli, že čo najskôr poskytnú pomoc krajinám postihnutým rozsiahlymi požiarmi v amazonskom pralese.

"Po uplynulom týždni, keď sme všetci sledovali so zdesením, ako amazonský dažďový prales horí pred našimi očami, nemôžeme uniknúť realite škôd, ktoré prírode spôsobujeme," uviedol Johnson vo vyhlásení.

Podľa neho je nevyhnutné, aby medzinárodné spoločenstvo riešilo hlavné environmentálne problémy spojené so zmenou klímy a stratou biodiverzity. "Nemôžeme zastaviť zmenu klímy bez ochrany prírodného prostredia a nemôžeme obnoviť globálne prírodu bez riešenia zmeny klímy," povedal Johnson.

Zároveň potvrdil, že Británia chce v roku 2020 usporiadať Konferenciu OSN o zmene klímy (COP26), ktorú odborníci označili za rozhodujúcu skúšku pre vlády, ktoré sa zaviazali bojovať proti globálnemu otepľovaniu.

Na území Brazílie sa rozprestiera až 60 percent amazonského dažďového pralesa. Ten však sčasti pokrýva i oblasti jej susedných krajín - Bolívie, Ekvádoru, Francúzskej Guyany, Guyany, Kolumbie, Peru, Surinamu a Venezuely.

Od januára do augusta bolo zaznamenaných takmer 73.000 požiarov. Za celý rok 2018 ich pritom bolo 39.759, uviedol brazílsky Národný inštitút vesmírneho výskumu (INPE). Ide o najväčšie množstvo požiarov v amazonskom dažďovom pralese od roku 2013 po tom, ako ich počet v posledných dvoch rokoch klesal.