Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Británia: Rusko posilňuje obranné pozície na juhu Ukrajiny

Ukrajinský vojak ukazuje na ruský dron zo zákopu na frontovej línii v Bachmute 10. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Moskva v uplynulých týždňoch skompletizovala tri obranné línie v Záporožskej oblasti s odhadovanou dĺžkou 120 kilometrov, pričom sú od seba vzdialené asi desať až 20 kilometrov.

Londýn 12. apríla (TASR) - Rusko výrazne posilnilo svoje obranné línie na juhu Ukrajiny. Úspech tejto stratégie však závisí od toho, či ju môže podporiť dostatkom delostrelectva a personálu, uviedlo v stredu britské ministerstvo obrany v pravidelnom spravodajskom súhrne vychádzajúcom z poznatkov tajných služieb. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Tento krok Rusko podniklo, aby mohlo čeliť prípadnej protiofenzíve Ukrajincov v smere na mesto Melitopol, uviedol britský rezort obrany na sociálnej sieti Twitter.

Moskva v uplynulých týždňoch skompletizovala tri obranné línie v Záporožskej oblasti s odhadovanou dĺžkou 120 kilometrov, pričom sú od seba vzdialené asi desať až 20 kilometrov. Frontová línia zahŕňa pozície na útoky, kým dve zadné majú rozvinutejšiu, súvislú obranu.

Obranné línie by mohli byť pre Ukrajinu veľkou prekážkou. Účinné však môžu byť len v prípade, ak tam bude dostatok vojakov i munície.

Za tento región "s najväčšou pravdepodobnosťou" zodpovedá ruské Južné zoskupenie síl. Podľa Londýna zatiaľ nie je jasné, či je v súčasnosti schopné zhromaždiť tieto zdroje.