Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Britská polícia vylučuje súvislosť medzi smrťou Skripaľa a Gluškova

Policajti hliadkujú neďaleko domu bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa 8. marca 2018 v Salisbury. Foto: TASR/AP

Premiérka Theresa Mayová v súvislosti s prípadom vyhlásila, že Skripaľ a jeho dcéra Julija boli s veľkou pravdepodobnosťou otrávení mimoriadne účinnou nervovoparalytickou bojovou látkou novičok.

Moskva 14. marca (TASR) - Britská polícia nemá informácie, ktoré by svedčili o súvislosti medzi otrávením bývalého agenta ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a smrťou spolupracovníka ruského oligarchu Borisa Berezovského. Uvádza sa to vo vyhlásení polície zverejnenom v noci na stredu v Londýne.

Polícia uviedla, že "nie je dôvod predpokladať, že smrť (Nikolaja) Gluškova súvisí s incidentom v Salisbury", kde 4. marca na lavičke pred nákupným strediskom našli bývalého plukovníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. Obaja boli v bezvedomí a ich stav je kritický. Britská premiérka Theresa Mayová v súvislosti s prípadom vyhlásila, že Skripaľ a jeho dcéra Julija boli s veľkou pravdepodobnosťou otrávení mimoriadne účinnou nervovoparalytickou bojovou látkou novičok, ktorá sa v časoch studenej vojny v 70.-80. rokoch vyrábala v bývalom Sovietskom zväze.

Agentúra Interfax informovala, že Gluškovov advokát Andrej Borovkov už v utorok potvrdil smrť svojho mandanta. "Kedy zomrel, nie je známe, podobne ako nie sú známe ani okolnosti a príčina smrti," spresnil.

V Rusku bol podnikateľ Gluškov vlani v marci v neprítomnosti odsúdený na osem rokov väzenia za machinácie s finančnými prostriedkami leteckej spoločnosti Aeroflot, pranie špinavých peňazí a ďalšie finančné trestné činy. Do tejto trestnej činnosti bol podľa Ruska zapletený aj Berezovskij.

Posledné roky Gluškov prežil v Spojenom kráľovstve, kde mu v roku 2010 udelili politický azyl.