Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Britský premiér odsúdil video s brutálnou popravou ukrajinského vojaka

Britský premiér Rishi Sunak. Foto: TASR/AP

Sunak tiež v rozhovore so Zelenským vyjadril úctu ukrajinským vojakom bojujúcim za obranu východoukrajinského priemyselného mesta Bachmut.

Londýn 14. apríla (TASR) - Britský premiér Rishi Sunak odsúdil v piatok videozáznam zachytávajúci údajnú popravu ukrajinského vojnového zajatca odrezaním hlavy za živa. Osoby zodpovedné za tento brutálny čin by podľa Sunaka mali byť privedené pred spravodlivosť. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Sunak v telefonickom rozhovore s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským označil uvedené zábery za "odporné", uviedol vo vyhlásení Downing Street.

Záznam brutálnej vraždy muža, ktorý vyvolal na Ukrajine veľké pobúrenie, sa objavil na internete 11. apríla. Údajne na ňom vidno, ako príslušník ruskej armády alebo bojovník proruských formácií odrezáva hlavu ukrajinskému vojakovi. Autenticita záberov zatiaľ nebola potvrdená.

Pre podozrenie z porušenia zákonov a zvyklostí vedenia vojny sa už prípadom zaoberá Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU). Predbežné vyšetrovanie už začala aj ruská generálna prokuratúra.

Sunak tiež v rozhovore so Zelenským vyjadril úctu ukrajinským vojakom bojujúcim za obranu východoukrajinského priemyselného mesta Bachmut. "Obaja lídri tiež diskutovali o snahách o urýchlenie vojenskej podpory Ukrajine," uviedol úrad britského premiéra.