Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Maďarské médiá: Summit V4 + Rakúsko sa koná v napätej situácii

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Sebastian Kurz je doposiaľ najvyššie postaveným hosťom summitu vyšehradského zoskupenia.

Budapešť 21. júna (TASR) - Summit premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4), na ktorý pozvali aj rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza, sa v Budapešti koná vo štvrtok v mimoriadne napätej nemeckej a celoeurópskej politickej situácii. Konštatoval to pred schôdzkou spravodajský server privatbankar.hu.

Server pripomína, že Kurz je doposiaľ najvyššie postaveným hosťom summitu vyšehradského zoskupenia. Dôležité tiež je, že Rakúsko za dva týždne preberá predsedníctvo v Rade Európskej únie, ako aj skutočnosť, že rakúsky kancelár avizoval mimoriadne silný program boja proti ilegálnemu prisťahovalectvu.

Kurza podľa servera viažu ideologické väzby k maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, k nemeckému ministrovi vnútra Horstovi Seehoferovi a k "novému silnému mužovi" Talianska - ministrovi vnútra Matteovi Salvinimu.

Privatbankar tiež poznamenáva, že americký prezident Donald Trump ponúka politickú podporu krajinám V4, Viedni, Mníchovu a Rímu pre "protiberlínsku vzburu". Pre Trumpa by pád nemeckej kancelárky Angely Merkelovej bol dôkazom toho, že vpustenie milióna migrantov do krajiny bola chyba.

V závere ročného maďarského predsedníctva vo vyšehradskom zoskupení sa vo štvrtok v maďarskej metropole stretnú s Kurzom dezignovaný český premiér Andrej Babiš, maďarský premiér Viktor Orbán, predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki a slovenský premiér Peter Pellegrini.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach