Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Búrky zasiahli obľúbenú destináciu: Chorvátov trápia aj záplavy

Hasiči odstraňujú popadané stromy po búrke so silným nárazovým vetrom 4. augusta 2023 v Zadare. Foto: FOTO TASR/Hina- Zvonko Kucelin

Silný nárazový vietor zasa spôsobil škody v meste Zadar ležiacom v Dalmácii.

Záhreb/Viedeň 5. augusta (TASR) — Okrem Rakúska a Slovinska priniesla hlboká jadranská tlaková níž intenzívne dažde a búrky aj do Chorvátska. Na Istrii bolo v piatok popoludní zaznamenaných viac ako 6000 bleskov, pri búrkach voda zaplavila ulice miest a obcí najmä v oblasti Kvarnerského zálivu v okolí Rijeky a Opatije, informoval v sobotu rakúsky denník Kleine Zeitung.

Situácia sa nezlepšila ani v sobotu. Stúpajúca rieka Sáva sa na viacerých miestach začala vylievať z brehov, pričom zasiahnuté je aj hlavné mesto Záhreb.

Silný nárazový vietor zasa spôsobil škody v meste Zadar ležiacom v Dalmácii.

Na snímke zaplavená ulica v chorvátskej obci Brdovec 5. augusta 2023. Okrem Rakúska a Slovinska priniesla hlboká jadranská tlaková níž intenzívne dažde a búrky aj do Chorvátska. Stúpajúca rieka Sáva sa na viacerých miestach začala vylievať z brehov, pričom zasiahnuté je aj hlavné mesto Záhreb.
Foto: FOTO TASR/HINA - Edvard Šušak


Občania v oblastiach ohrozených záplavami boli vyzvaní, aby dbali na zvýšenú opatrnosť a cestovali len v nevyhnutných prípadoch. Úrady vydali varovanie pred prívalovými povodňami. V širšom okolí Karlovaca a pozdĺž rozvodnených riek sa stavali bariéry z vriec s pieskom.

Z dôvodu zvýšenia hladiny riek Sáva a Kupa bol v piatok otvorený kanál Prevlaka, viaceré retenčné a prepadové nádrže sú na hranici svojej kapacity.