Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Bushovci sa nezhodnú, či by mal Jeb Bush kandidovať za prezidenta

Jeb Bush. Archívna foto. Foto: TASR/AP

Podľa Barbary Bushovej je jej syn najkvalifikovanejším republikánom pre kampaň 2016, ale Bushovcov už bolo dosť. Exprezident si myslí, že by bol úžasným kandidátom, keby sa tak rozhodol.

Washington 25. apríla (TASR) - Rodina Bushovcov, z ktorej vzišli už dvaja americkí prezidenti, sa nezhodne na tom, či by mal byť aj tretí - floridský exguvernér Jeb Bush. Informovala dnes o tom tlačová agentúra Reuters.

Bývalá prvá dáma Barbara Bushová tvrdí, že jej syn Jeb je najkvalifikovanejším republikánom pre kampaň v roku 2016. V programe "Today" televízie NBC však povedala, že Bushovcov už bolo dosť.

Exprezident George W. Bush zaujal v tejto vnútrorodinnej debate iné stanovisko. "Bol by úžasným kandidátom, keby sa tak rozhodol," povedal bývalý šéf Bieleho domu pre televíziu ABC.

George W. Bush dodal, že Jeb Bush nepotrebuje jeho radu, pretože vie, že by bola taká, aby kandidoval. Či tak urobí alebo nie, to je veľmi "osobné rozhodnutie", konštatoval exprezident.

Barbara Bushová, známa priamočiarym vyjadrovaním, o svojom druhorodenom synovi povedala, že sú aj iní veľmi kvalifikovaní ľudia, ale Jeb je najväčšmi kvalifikovaný. Nemyslí si však, že bude kandidovať.

Rozporuplné správy prichádzajú v čase, keď sa 43. prezident Spojených štátov (2001-2009) pripravuje na otvorenie svojej prezidentskej knižnice v Dallase - za účasti všetkých žijúcich amerických prezidentov, vrátane jeho otca Georgea H.W. Busha (v úrade v rokoch 1989-1992).

Dve búrlivé obdobia

Otvorenie knižnice vyzdvihne dve búrlivé volebné obdobia Georgea W. Busha, do ktorých patria aj teroristické útoky z 11. septembra 2001, vojny v Afganistane a Iraku, ako aj finančná kríza z roku 2008. Podujatie tiež vráti Bushovcov "do svetiel reflektorov" v čase, keď ich Republikánska strana (RS) prehodnocuje straty po prezidentskej kampani 2012 a má problémy nanovo sa definovať.

Bush a jeho otec reprezentovali tradicionálnejšiu časť RS, ktorá teraz čelí výzvam hnutia Tea Party, drsnejšie sa presadzujúceho krídla republikánov.

Podľa prieskumov je Jeb Bush pozadu za inými republikánmi - senátorom Marcom Rubiom z Floridy a senátorom Random Paulom z Kentucky, ktorí sú obaja favoritmi hnutia Tea Party.

Prieskum organizácie Public Policy Polling (PPP) zo začiatku tohto mesiaca ukázal, že 12 percent možných voličov by rado videlo Jeba Busha ako republikánskeho kandidáta v roku 2016. Rubia podporilo 21 percent, kým za Paula sa vyslovilo 17 percent.

Jediným ďalším príkladom otca a syna, ktorí sa v Spojených štátoch stali prezidentmi, sú Adamsovci. John Adams bol americkým prezidentom v rokoch 1797-1801, jeho syn John Quincy Adams zastával túto funkciu v rokoch 1825-1829.