Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Bývalú prvú dámu Hondurasu uznali za vinnú zo sprenevery

Rosa Elena Bonillaová. Foto: TASR/AP

Sprenevery sa mala dopustiť medzi rokmi 2010-14, keď bol jej manžel Porfirio Lobo prezidentom.

Tegucigalpa 21. augusta (TASR) - Súd v Hondurase uznal bývalú prvú dámu Rosu Elenu Bonillaovú za vinnú zo sprenevery, ktorej sa mala dopustiť medzi rokmi 2010-14, keď bol jej manžel Porfirio Lobo prezidentom. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Bonillaovej, ktorá si rozsudok vypočuje 28. augusta, hrozí za spreneveru približne 600.000 dolárov 58-87 rokov väzenia. Jej švagra Mauricia Moru súd zbavil obžaloby.

Na prípad pôvodne poukázala protikorupčná misia Organizácie amerických štátov (OAS), ktorá v Hondurase začala pôsobiť po hromadných protestoch verejnosti proti úplatkárstvu v roku 2016.

Vyšetrovatelia z mimovládnej organizácie Národná protikorupčná skupina následne Bonillaovú obvinili, že päť dní pred skončením funkčného obdobia svojho manžela v januári 2014 na svoj súkromný účet vložila sumu 600.000 dolárov, ktorú si neoprávnene privlastnila. Podľa honduraskej prokuratúry peniaze použila na nákup šperkov a splatenie dlhov na kreditných kartách.

"S verdiktom nesúhlasíme a podáme proti nemu odvolanie," povedal Lobo, ktorý tiež čelí obvineniu z korupcie, s tým, že v prípade nutnosti sa bývalý prvý pár Hondurasu obráti na Medziamerickú komisiu pre ľudské práva (IACHR).