Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Povolebný vývoj nabral dramatické kontúry hlavne v ČSSD

Na snímke Bohuslav Sobotka zo strany ČSSD p Foto: TASR/Michal Svítok

Vedenie ČSSD vyzvalo predsedu Bohuslava Sobotku k rezignácii. Ten ich výzvu neakceptoval.

Praha 27. októbra (TASR) - Líder českých sociálnych demokratov Bohuslav Sobotka neakceptoval výzvu predsedníctva jeho ČSSD na rezignáciu z čela strany.

Ako uviedol dnes večer v Prahe na tlačovej konferencii, nechce, aby strana prišla o autonómiu a bola pod vplyvom Strany práv občanov-Zemanovci (SPOZ). Informovala o tom spravodajská televízia ČT24.

Sobotku môže z funkcie predsedu odvolať v tajnej voľbe iba Ústredný výkonný výbor ČSSD.

Aj prvý podpredseda strany Michal Hašek, ktorý už predpoludním v ostrom útoku na lídra ČSSD konštatoval, že on by po podobnom volebnom výsledku odstúpil z funkcie, potvrdil, že Bohuslav Sobotka zostáva predsedom ČSSD až do jej predčasného zjazdu, ktorý by sa podľa Haška mal uskutočniť krátko po vytvorení novej vlády ČR. Zvolanie zjazdu navrhoval už pred rokovaním predsedníctva ČSSD aj Sobotka, a to na marec 2014 s tým, že by sa na ňom malo opäť voliť celé vedenie strany.

Hašek, ktorý povedie v zmysle dnešného rozhodnutia predsedníctva ČSSD vyjednávací tím strany pri rokovaniach o vytvorení novej vlády, bude o nich informovať Sobotku.

Líder potenciálneho koaličného partnera sociálnych demokratov, hnutia ANO, Andrej Babiš v reakcii na dianie v ČSSD povedal: "Som šokovaný z toho, čo sa deje v ČSSD. Víťaz volieb destabilizuje našu politickú situáciu. Dúfam, že voliči ČSSD sledujú, čo sa tam deje". Podľa jeho slov by sociálna demokracia mala vziať na seba zodpovednosť víťaza volieb a ukázať národu, že je jednotná. Ak sa ČSSD rozdelí, zradí svojich voličov. Je to komplikácia pre celú politickú scénu".


Predsedníctvo Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) schválilo v nedeľu výzvu, ktorú predložil brniansky primátor Roman Onderka, na odstúpenie lídra strany Bohuslava Sobotku. Ten zrejme nebude ani súčasťou vyjednávacieho tímu strany, ktorý bude s potenciálnymi koaličnými partnermi hľadať možnosti vytvoriť budúcu vládu ČR. Informácie priniesla priamo z dejiska rokovania vedenia ČSSD spravodajská televízia ČT24.

Podľa informácií iných českých médií hlasovalo za výzvu 20 členov predsedníctva ČSSD, proti ich bolo 13. Sobotka by podľa vedenia strany nemal byť vo vyjednávacom tíme, ktorý povedie Michal Hašek a v ktorom budú ďalej Lubomír Zaorálek, Milan Chovanec a Jeroným Tejc.

Ako v prvej reakcii uviedol politológ Petr Just, "oslabuje to pozíciu ČSSD v očiach potenciálnych koaličných partnerov i voličov. Volič, ktorý to sleduje, musí byť z tejto situácie úplne zmätený a dezorientovaný. Pokiaľ sa ČSSD vnútorne nestabilizuje, môže to mať pre ňu zo strednodobého hľadiska fatálne následky".

Výkonná rada Občianskej demokratickej strany (ODS) vzala na svojom dnešnom niekoľkohodinovom rokovaní o povolebnej situácii na vedomie rozhodnutie voličov, ktoré niekdajšiemu vládnemu subjektu prisúdilo opozičnú úlohu. Súčasne rozhodla o zvolaní 24. kongresu strany na 17. alebo 25. januára 2014.

Ako informovali predstavitelia strany, pre ktorých bol výsledok predčasných volieb napriek aféram z nedávnej minulosti veľkým sklamaním, všetci vedúci funkcionári strany dávajú svoje funkcie na kongrese k dispozícii.

ČSSD rokovala s komunistami

Vrcholní predstavitelia Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD), ktorá v sobotu zvíťazila v predčasných parlamentných voľbách do Poslaneckej snemovne ČR, sa na prvom povolebnom stretnutí dohodli s Komunistickou stranou Čiech a Moravy (KSČM) na dodržaní systému pomerného zastúpenia v orgánoch Snemovne.

Obaja potenciálni koaliční partneri sa zhodli aj na tom, že sa uskutočnia ďalšie spoločné rozhovory. Miestom stretnutia oboch strán bolo sídlo ČSSD Lidový dům.

ČSSD pre povolebné rokovania ustanovila štvorčlenný tím vedený predsedom strany Bohuslavom Sobotkom. Sobotka krátko po desiatej večer dorazil do Lidového domu. Spolu s ním prišiel aj prvý podpredseda strany Michal Hašek a podpredsedovia Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec.

Komunistov zastupovali predseda KSČM Vojtěch Filip, podpredsedníčka strany Miloslava Vostrá, bývalý predseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik a bývalý podpredseda poslaneckého klubu KSČM Alexander Černý.

Špičky oboch strán rokovali približne 40 minút.

"Dohodli sme sa na tom, že si ČSSD v priebehu budúceho týždňa odkrúti rokovania s parlamentnými stranami a potom sa znova stretneme a zhodnotíme situáciu," povedala internetovému serveru Novinky.cz Miloslava Vostrá.

Sociálni demokrati sa podľa nej s KSČM zhodli na tom, že v novej Poslaneckej snemovni bude v jej orgánoch dodržaný princíp pomerného zastúpenia, teda že funkcie sa obsadia s ohľadom na volebný výsledok jednotlivých strán. Pre KSČM by to mohlo znamenať šancu na obsadenie postu podpredsedu Poslaneckej snemovne.

Podľa Vostré sa na stretnutí vrcholných predstaviteľov oboch strán riešila aj otázka, koľko výborov by malo v Snemovni pôsobiť. Podpredsedníčka komunistov sa domnieva, že ich počet by sa nemusel meniť. KSČM je však toho názoru, že by nemuseli mať toľko členov z radov poslancov. "Chceme ich počet znížiť," uviedla Vostrá pre Novinky.cz

Sociálni demokrati a komunisti napriek očakávaniam nezískali v Poslaneckej snemovni väčšinu. Spoločne disponujú len 83 hlasmi (ČSSD 50, KSČM 33).

Sobotka a Stropnický by si dokázali predstaviť koalíciu ČSSD, ANO a KDU-ČSL

Vytvorenie koalície Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD), hnutia ANO s Kresťanskou a demokratickou úniou-Československou stranou ľudovou (KDU-ČSL) nevylúčili dnes v relácii Partie komerčnej televízie Prima predseda ČSSD Bohuslav Sobotka a líder juhomoravskej kandidátky ANO Martin Stropnický. Podľa ich názoru je však ešte potrebné rokovať o programových prienikoch spomínaných subjektov.

Sobotka aj pri tejto príležitosti zopakoval, že chce o vytvorení budúcej vlády ČR rokovať so všetkými stranami, ktoré sa dostali do budúceho parlamentu s výnimkou občianskych demokratov z ODS a TOP 09. "Matematicky vychádza spolupráca s ANO a KDU-ČSL," pripustil a dodal, že by sa sociálna demokracia mala v tejto súvislosti sústrediť na racionálne rokovania.

Podľa slov Martina Stropnického hovoria čísla jasnou rečou, aj keď je potrebné vyčkať na povolebné rokovania. Programové prieniky medzi ČSSD a ANO dosahujú 61 percent, povedal s odvolaním sa na analýzu, ktorú si hnutie nechalo vypracovať. To, či by ANO vstúpilo do vlády alebo by podporilo menšinový kabinet sociálnych demokratov, však nechal otvorené.

Líder ľudovcov z KDU-ČSL Pavel Bělobrádek síce už krátko po sčítaní hlasov pripustil, že takáto vláda by mala adekvátnu podporu a bola stabilná, súčasne však hovoril o nekomfortnosti vládnutia v takejto zostave. Z hľadiska spolupráce medzi ČSSD a KDU-ČSL môžu, ako to vyplynulo aj z povolebnej debaty lídrov strán budúceho parlamentu ČR, byť kameňom úrazu cirkevné reštitúcie. Sociálni demokrati chcú totiž na rok zmraziť vydávanie cirkevného majetku.

Sobotka nevidí realistickú variantu trojkoalície ČSSD-ANO-KDU-ČSL

Bohuslav Sobotka (ČSSD) nevidí vzhľadom na roztrieštenosť novej Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR iné realistické varianty zloženia budúcej vlády ako koalíciu jeho strany s hnutím ANO a ľudovcami z KDU-ČSL. Vyplýva to z rozhovoru, ktorý dnes poskytol internetovému serveru IDNES.cz.

Podľa jeho slov bude veľa závisieť od výsledkov bilaterálnych rokovaní, ale platí, že ľavicovo orientovanú vládu sociálna demokracia v tejto snemovni zostaviť nemôže.

Sobotka ešte pred dnešným očakávaným rokovaním vedenia ČSSD oznámil, že na zasadaní predsedníctva navrhne zvolanie mimoriadneho zjazdu strany, ktorý by sa mal uskutočniť podľa jeho názoru ešte pred voľbami do Európskeho parlamentu 2014, pravdepodobne v marci budúceho roka. Práve na ňom by celé vedenie strany malo požiadať o obnovenie mandátu.

"Volebný výsledok nie je uspokojivý. My sme voľby vyhrali, ale je to veľmi chudobné víťazstvo, povedal by som veľmi horké víťazstvo. A my teraz máme dve úlohy - využiť tento mandát od viac ako milióna občanov, aby sme zostavili budúcu vládu. A súčasne musíme pracovať na obnovení sociálnej demokracie. To sa môže stať iba na mimoriadnom zjazde. Nedokážem si predstaviť, že by strana išla bez neho do volieb v budúcom roku," cituje server Sobotkove slová.

Najvyšší predstaviteľ ČSSD reagoval aj na skoršie vyjadrenie prvého podpredsedu jeho strany Michala Haška, ktorý sa vyjadril, že on by po takomto volebnom výsledku rezignoval z čela strany. "Má čierne svedomie. V predvolebnom období veľmi pomáhal tomu, aby bola sociálna demokracia vnímaná ako rozdelená politická strana. Mňa tá výzva z jeho strany neprekvapuje. Problém je, že on takéto veci robil už pred voľbami, keď to zneisťovalo našich voličov. Mám na mysli hlasovanie na ústrednom výkonnom výbore, kde mala byť spochybnená moja pozícia lídra ČSSD vo voľbách do snemovne. I Michal Hašek by rovnako ako ďalší členovia vedenia mal požiadať na zjazde o obnovenie svojho mandátu," konštatoval Bohuslav Sobotka.

Predseda ČSSD sa domnieva, že pod volebný výsledok jeho strany sa podpísali hlavne dva dôvody, fakt, že ČSSD bola v rámci zjednodušenia boja proti etablovaným politickým stranám hodená do jedného vreca so stranami bývalej stredopravej koalície, ako aj nejednotnosť sociálnej demokracie, neustále diskusie o osobe jej budúceho premiéra a snahy zvonku o rozloženie strany, predovšetkým zo strany niektorých činiteľov SPOZ.


Podľa prezidenta Zemana by rokovania o vláde mohli trvať až tri mesiace

Český prezident Miloš Zeman dnes reagoval na výsledky parlamentných volieb v Českej republike, ktoré prebehli v sobotu. Rozhovor s prezidentom priniesla televízia ČT24.

Podľa Zemana si strany v dolnej komore českého parlamentu musia najskôr zvoliť vedenie, až potom budú môcť začať rokovania o zostavení vlády. Poverenie na tieto rokovania udeľuje v ČR prezident.

"Vypísal som zasadnutie snemovne až na 25. novembra, to znamená, že strany budú môcť vyjednávať v pokojnejšej atmosfére. Keď zasadá snemovňa, musíte čakať, až budú zvolené jej orgány, predovšetkým predseda. A to nejakú dobu trvá," povedal Zeman.

Predseda víťaznej strany Bohuslav Sobotka podľa vlastných slov očakáva, že poverenie na zostavenie vlády dostane on. To však komplikuje fakt, že podpredseda sociálnych demokratov Michal Hašek získal v hlasovaní viac preferenčných hlasov ako Sobotka. Zeman podľa vlastných slov poverí zostavením vlády človeka, ktorého mu odporučí víťazná strana.

"V televízii som sa dozvedel, že pán Bohuslav Sobotka si vyžiadal pozvanie na Hrad, a ja tejto žiadosti vyhoviem," reagoval Zeman a dodal, že stretnutie by mohlo prebehnúť na budúci týždeň.

Zeman je ochotný poveriť Sobotku vyjednávaním o vláde, ale odmietol ho vymenovať za premiéra skôr, ako sa zíde snemovňa. Od zostavenia vlády bude mať nový premiér 30 dní na to, aby snemovňa hlasovala o dôvere novej vláde. Rokovania o zostavení vlády by pritom podľa Zemana mohli trvať dva až tri mesiace.


Standard: Voľby v Česku boli pre sociálnych demokratov Pyrrhovým víťazstvom

Za Pyrrhovo víťazstvo dnes označil rakúsky denník Standard víťazstvo sociálnych demokratov vo voľbách v Česku.

Voľby v Česku nepriniesli nijakú jasnú väčšinu - k očakávanému "posunu doľava" nedošlo, napísal Standard vo svojom internetovom vydaní.

Denník pripomenul, že Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD) sa síce znovu stala najsilnejšou stranou, ale jej 20,45 percenta hlasov zostalo ďaleko za očakávaným ziskom. Skutočným víťazom volieb je hnutie ANO miliardára Andreja Babiša, mieni Standard.

Podľa internetového vydania nemeckého denníka Welt bol volebný zisk ČSSD "trpkým víťazstvom" a českí voliči vytvorili komplikovanú situáciu.

Hoci si Babiš možno v prvej chvíli neuvedomil "svoj veľký úspech", neskôr mu vzhľadom na to, ako sa zbehli médiá, muselo byť jasné, že jeho život sa prudko zmení, píše Welt.

K "politickému zemetraseniu" prirovnala tlačová agentúra DPA skok Babišovho hnutia ANO z "ničoho" na 18,65 percenta. Kritici už varovali, že pravé úmysly miliardára nie sú jasné.

Babiš dôrazne odmieta prirovnania s talianskym mediálnym magnátom Silviom Berlusconim. Povedal o ňom, že taliansky expremiér podvádzal na daniach, ale on platí dane za stovky miliónov. Dodal, že nemá ani žiadne sexuálne aféry, uviedla DPA.

Pozorovatelia sa pýtajú, či je politický nováčik Babiš pripravený na to, aby niesol politickú zodpovednosť ako šéf druhej najväčšej frakcie, alebo či ako podnikateľ strpí ľavicovú vládu, píše DPA.

Nadchádzajúce rokovania medzi stranami v ČR prinášajú ešte množstvo konfliktných tém. Konzervatívec Karel Schwarzenberg už varoval pred nestabilitou vlády vzhľadom na volebný výsledok.

Český štát vyplatí stranám za hlasy takmer 500 miliónov Kč

České strany počítajú zisky aj straty v Snemovni. A spolu s nimi aj finančný príspevok za získané hlasy a kreslá poslancov. Na mieste je teda otázka, či prevážia náklady - teda investície strán do volebnej kampane, alebo príjmy za hlasy. Internetový portál iDNES.cz dnes preto zverejnil prehľad, koľko ktorá strana na voľbách zarobí.

Prvou časťou výslednej sumy, ktorú strany získajú za voľby, je odmena 100 korún (3,88 eura) za každý hlas v prípade, že daná strata získala aspoň 1,5 % hlasov. Túto podmienku splnilo celkom 11 strán, o tri viac ako pri predchádzajúcich voľbách pred tromi rokmi. Na druhej strane, volebná účasť v absolútnych číslach bola teraz nižšia.

Zaokrúhlené na celé milióny tak strany dostanú za hlasy celkovo 484 miliónov Kč. Z toho ČSSD 102 miliónov Kč, ANO 93 miliónov Kč, KSČM 74 miliónov Kč, TOP 09 získa 59 miliónov Kč, ODS 38 miliónov Kč, Úsvit 34 miliónov Kč, KDU-ČSL 34 miliónov Kč, Zelení 16 miliónov Kč, Piráti 13 miliónov Kč, Slobodní 12 miliónov Kč. A SPOZ, aj keď prekročila hranicu len tesne, získala totiž 1,51 % hlasov, dostane 8 miliónov Kč.

Výrazne si polepšili menšie strany, ktoré doteraz mohli viesť len veľmi obmedzenú kampaň, pretože nemali finančné prostriedky od štátu. Zelení sa po tak po voľbách dostali k stálemu ročnému príspevku, ktorý im za štyri roky prinesie viac ako 25 miliónov Kč (k vyše 16 miliónom Kč za volebné hlasy). Piráti sa môžu radovať z 13 miliónov Kč, Slobodní dostanú o milión menej.

Spokojní budú zrejme aj kresťanskí demokrati. Týždenník Respekt už začiatkom tohto týždňa napísal, že počas budúceho roka splatia všetky dlhy. A teraz navyše za štyri roky do ďalších volieb získajú 122 miliónov Kč od štátu.

Osem miliónov Kč za hlasy voličov si na svoje konto pripíše strana SPOZ, ktorá však čakala výrazne viac. Ešte pred voľbami označovali tzv. Zemanovcovi za relevantné iba tie prieskumy, ktoré im pripisovali viac ako 5 % hlasov. Výpočty tak naznačujú, že Zemanovci vo volebnej kampani zaplatili vôbec najviac za jeden hlas, vyše 260 Kč.

Celkový objem peňazí zo stáleho ročného príspevku za poslanecké mandáty (855.000 Kč ročne za každého zvoleného poslanca) bude samozrejme závisieť od toho, či v Česku opäť nebudú predčasné voľby. Ak nie, štát stranám počas nasledujúcich štyroch rokov vyplatí takmer 1,5 miliardy Kč.


Na snímke Bohuslav Sobotka (ČSSD) počas brífingu
Foto: TASR/Michal Svítok


Parlamentné strany pri zostavovaní koalície pomoc prezidenta nepotrebujú

Prezident by do rokovania o novej českej vláde nemal vôbec zasahovať. Zhodlo sa na tom šesť zo siedmich lídrov, ktorí sa prebojovali do Poslaneckej snemovne. Uviedli to v prvej povolebnej debate v Českej televízii. Koaličné rokovania by chceli začať čo najskôr.

"Najprv sa musí dohodnúť zvolená politická reprezentácia na parlamentnej úrovni medzi sebou. Prezident do toho nemá vôbec čo hovoriť," povedala v povolebnej debate líderka Občianskej demokratickej strany (ODS) Miroslava Němcová. Súhlasil s ňou aj šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg: "Rokovanie bude ťažké, ale musíme si to vybaviť medzi sebou," citoval jeho slová server iDNES.cz.

Úlohu prezidenta v povolebných rokovaniach o koalícii považujú za zbytočnú aj predseda hnutia ANO Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka z Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD), ako aj Tomio Okamura zo strany Úsvit priamej demokracie. "Prezidenta by sme mali informovať o tom, ako rokovanie prebieha a v prípade, že by sme sa nedohodli, mohol by mať funkciu akéhosi mediátora," uviedol predseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Na hrad by išiel len šéf komunistov Vojtěch Filip.

Prezident Zeman v piatok vyhlásil, že je ochotný pomôcť so zostavovaním vlády, ak by sa zostavenie povolebnej koalície ukázalo ako obťažné. "Veľakrát som povedal, že dám šancu predstaviteľovi víťaznej strany a dám na odporúčanie víťaznej strany," vyhlásil Zeman pred volebnou miestnosťou v pražských Stodůlkách.


Mynář požiada zrejme o bezpečnostnú previerku až pod tlakom prezidenta ČR

Vratislav Mynář, kancelár prezidenta ČR Miloša Zemana, je pripravený požiadať o bezpečnostnú previerku na stupeň prísne tajné, ak si to želá hlava štátu. Vyplýva to z jeho slov v rozhovore, ktorý v reakcii na Zemanove vyjadrenie pre Českú televíziu poskytol pre internetový server Lidovky.cz.

Najvyšší český predstaviteľ dal v povolebnom špeciálnom vydaní pravidelnej relácie Otázky Václava Moravca najavo, že buď Mynář získa spomínanú previerku, alebo vo funkcii hradného kancelára skončí.

Mynář následne poprel informácie, že by bol požiadal o pozastavenie previerky a zdôraznil, že o ňu zatiaľ nepožiadal. Žiadny zákon mu to podľa vlastných slov nestanovuje a nepodmieňuje výkon funkcie kancelára jej získaním. "No samozrejme, pokiaľ je to želanie pána prezidenta, tak s najväčšou pravdepodobnosťou o ňu požiadam a nemám s tým problém," vyhlásil.

Na otázku, kedy sa tak stane a či dokáže odhadnúť, kedy by mohol previerku mať, Mynář odpovedal: "Nedokážem. O žiadnu som zatiaľ nežiadal. Viem, že to má nejaké zákonitosti, nejaké lehoty, preverovanie, zisťovanie, overovanie detailov. Vôbec nedokážem povedať, ako dlho to môže trvať".

Na margo volebného fiaska Strany práv občanov-Zemanovci (SPOZ), v ktorej farbách bol lídrom kandidátky v Zlínskom kraji, Vratislav Mynář uviedol: "Je to zlý výsledok (1,5 percenta hlasov - pozn. TASR), k tomu sa asi nič iného nedá povedať. Nevyhýbame sa tomu povedať, že je to pre nás neúspech."

Mynář pred voľbami zdôrazňoval, že v prípade očakávaného volebného úspechu sa rozhodne, či využije poslanecký mandát alebo zotrvá v hradnej funkcii.

Kancelár nedokázal zodpovedať otázku, či SPOZ vyhovie hlave štátu, ktorá si už dávnejšie želala, aby jej meno nefigurovalo v názve strany. "To sú otázky. Musel by som byť Sibyla a mať krištáľovú guľu. Je to otázka na vedenie strany, čo ja nie som. Pokiaľ sa tak rozhodne, je možné, že sa to tak uskutoční. Ale je to v abecednom poradí niekde C,D a my teraz riešime A."

Vratislav Mynář potvrdil, že telefonicky hovoril s Milošom Zemanom, ale zdôraznil, že išlo o krátky telefonát, ktorého predmetom bola pripravenosť na štátny sviatok 28. októbra. Bol to pracovný hovor a o hodnotení volieb spolu nehovorili, vyplynulo z jeho slov.