Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Český autobus havaroval v Chorvátsku, osem ľudí zahynulo, 40 zranených

Foto: vecernji.hr

Tragická nehoda zastavila premávku na kľúčovej chorvátskej diaľnici A1. Kolóna na uzavretom úseku merala 18 kilometrov a uviazlo v nej veľké množstvo Čechov aj Slovákov. Už ju sprejazdnili.

Záhreb/Praha 23. júna (TASR) - Osem ľudí prišlo dnes ráno o život pri havárii českého autobusu na diaľnici zo Záhrebu do Splitu v strednom Chorvátsku.

Ďalšíchvyše 40 osôb je zranených, ôsmi z nich ťažko. Chorvátsky server Novi list s odvolaním sa na záchranárov uviedol, že všetky obete sú Česi. Medzi ťažko zranenými sú 13-ročné dvojičky, jedno z nich je podľa televízie Markíza v kóme. Pri nehode zomrelo aj 7-ročné dieťa.

Autobus s 51 cestujúcimi havaroval približne o štvrtej hodine ráno pri tuneli Krpani neďaleko obce Sveti Rok. Autobus patril brnianskej cestovnej kancelárii Atlas Adria. Na diaľnici zastavili po havárii premávku v oboch smeroch.

Foto: www.vecernji.hr
Vážne zranených previezli do nemocnice v chorvátskom Gospiči. Podľa portálu Večernji list je medzi mŕtvymi zrejme aj malé dieťa. Nehoda sa podľa chorvátskych médií pravdepodobne stala po tom, ako šofér zaspal a autobus narazil do stĺpu na ľavej strane cesty. Potom sa odrazil na pravú stranu vozovky, prerazil plot a prevrátil sa na bok.




Šofér podľa serveru nehodu prežil a polícia ho vypočúva. Na mieste nie sú viditeľné žiadne stopy po brzdení.

Podľa Večernjiho listu je autobus úplne zničený a v okolí je rozhádzané množstvo vecí. Na mieste zasahovali záchranári z miest Gospič a Zadar, zranených prepravil do nemocnice vrtuľník.

Podľa českého konzula v Splite Pavla Bednářa je časť turistov v tak dobrom stave, aby mohli pokračovať v ceste k moru.

Foto: vecernji.hr

Foto: vecernji.hr


Foto: vecernji.hr


Foto: vecernji.hr


Foto: vecernji.hr



V autobuse by nemali byť Slováci

Ministerstvo zahraničných vecí SR nemá informácie o tom, že by v českom autobuse, ktorý dnes havaroval v Chorvátsku, boli aj Slováci.

"Podľa informácií, ktoré mám k dispozícii, v autobuse neboli občania SR," uviedol pre TASR hovorca MZV SR Boris Gandel. Dodal, že ministerstvo je v spojení s českou stranou.


Galéria: Nehoda českého autobusu v Chorvátsku






Na kľúčovej diaľnici uviazli po nehode na jedenásť hodín Česi i Slováci

Tragická nehoda českého autobusu dnes zastavila premávku na kľúčovej chorvátskej diaľnici A1. Je hlavnou spojkou severu a juhu krajiny, po ktorej jazdia v sezóne každý deň k moru tisíce turistov. Kolóna na uzavretom úseku diaľnice merala 18 kilometrov a uviazlo v nej veľké množstvo Čechov aj Slovákov. Informoval o tom spravodajský portál iDNES.cz.

Chorvátsku diaľnicu A1 dnes po nehode českého autobusu opäť otvorili v oboch smeroch. Na internetovej stránke to oznámil Chorvátsky autoklub.

Zástupca šéfredaktora denníka Sme Lukáš Fila, ktorý v zápche sám uviazol, uviedol, že na diaľnici strávil zablokovaný vyše päť hodín. Podľa jeho slov na mieste nehody zostalo len jedno hasičské auto a policajná hliadka, vrak autobusu už odtiahli. Za zvodidlami zostala kopa osobných vecí cestujúcich, ktorých previezli do okolitých nemocníc, dodal Fila.

V kolóne stáli dovtedy stovky áut, v ktorých bolo mnoho rodičov aj s deťmi. Problémom sa stala voda.

Diaľnicu po 14.00 h SELČ sprejazdnili aspoň v smere na Záhreb, v smere na juh sa tak stalo o 17.00 h SELČ, informoval web sme.sk.


Pri Gospiči havaroval aj slovenský autobus

Havarovaný slovenský autobus v septembri 2008.
Foto: TASR/AP
Slovenský autobus havaroval 7. septembra 2008 krátko pred šiestou hodinou ráno pri chorvátskom meste Gospič havaroval slovenský autobus na diaľnici na 196. kilometri medzi mestami Split a Záhreb.

Nehoda si vyžiadala na mieste vyžiadala 13 obetí a množstvo zranených, ďalší traja slovenskí turisti zomreli na následky ťažkých zranení. Autobus viezol turistov z Košíc a smeroval do mesta Vodice. Vozidlo narazilo do mostnej konštrukcie, pričom sa zakliesnilo až do polovice.

Havária slovenského autobusu v roku 2008