Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Český expremiér Jan Fischer sa chce venovať len predvolebnej kampani

Český expremiér Jan Fischer Foto: TASR/AP

V súčasnosti viceprezident Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) so sídlom v Londýne si od 1. augusta berie neplatené voľno.

Praha 9. júla (TASR) - Bývalý český premiér Jan Fischer, v súčasnosti viceprezident Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) so sídlom v Londýne, si od 1. augusta berie neplatené voľno, aby sa naplno mohol venovať kampani pred historicky prvou priamou voľbou prezidenta ČR.

Z funkcie v EBOR definitívne odíde v momente, keď ho oficiálne zaregistrujú ako prezidentského kandidáta, vyplýva z informácií internetového serveru idnes.cz.

Jan Fischer, ktorého konzultantom v kampani bude majiteľ firmy Médea Jaromír Soukup, patrí podľa prieskumov medzi kandidátov s dobrými šancami na úspech.

Majiteľ časopisov Týden, Instinkt a Profit, ktorý bol v minulosti námestníkom ministra školstva, bude pre Fischera pracovať ako "grátis konzultant", zdôraznil kandidát.

Podľa Fischera, ktorý deklaruje, že chce byť bytostne nestraníckym prezidentom, ľudia v budúcoročných prezidentských voľbách rozhodnú, či si želajú skutočnú zmenu alebo návrat k duchu opozičnej zmluvy.

Tím Jana Fischera už začal so zbieraním potrebných 50.000 podpisov, expremiéra prišiel do kancelárie podporiť napríklad aj renomovaný kardiochirurg Jan Pirk.