Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Český minister obrany Vondra chce odstúpiť z funkcie

Alexandr Vondra Foto: TASR

Odstúpim z postu ministra, lebo nemám dôveru voličov, vyhlásil Alexandr Vondra.

Praha 28. novembra (TASR) - Český minister obrany Alexandr Vondra (ODS) sa rozhodol k piatku 7. decembra rezignovať zo svojho postu vo vláde. Vondra to dnes oznámil na tlačovom brífingu. Podľa svojich slov po jesenných senátnych voľbách nemá dôveru voličov, ktorú pre vykonávanie funkcie ministra potrebuje.

"Minister okrem dôvery premiéra potrebuje predovšetkým kompetenciu a dôveru voličov. Senátne voľby na jeseň ukázali, že dostatočnú dôveru voličov nemám. Rozhodol som sa preto dnes oznámiť svoju rezignáciu z funkcie ministra obrany," vyhlásil Vondra, ako ho citovala agentúra Mediafax.

Dodal, že k tomuto rozhodnutiu dospel už po voľbách, dohodol sa však s premiérom a šéfom ODS Petrom Nečasom, že rezignáciu oznámi neskôr.

"Bolo napríklad nutné dotiahnuť rozpočet. Pokladám za veľký úspech, že po troch rokoch znižovania je rozpočet v rovnakej výške ako prostriedky na rok vlaňajší, a výhľad ukazuje, že sa ďalšie znižovanie nebude konať," uviedol Vondra s tým, že rezignuje k piatku 7. decembra.

Vondra sa teraz chce venovať viac sám sebe a svojej rodine, s ktorou po dlhom čase plánuje stráviť pokojné Vianoce.

"Dva a pol roka práce na obrane je niečo, za čo sa určite nemusím hanbiť. Teraz prichádza čas, aby som svoje miesto prepustil niekomu, kto to žezlo prevezme a bude pokračovať ďalej. Ja som ochotný v tom prechode pomôcť," dodal.

Premiér Nečas už má predstavu, kto by mohol Vondru v rezorte nahradiť - verejnosti ju však odmietol oznámiť. Nečas tiež odmietol vyvrátiť špekulácie, že by ministerstvo obrany získala najmenšia koaličná strana LIDEM výmenou za ministerstvo dopravy. "O revízii koaličnej zmluvy sme len teraz začali rokovať. Predpokladáme jej ukončenie niekedy v predvianočnom období," vysvetlil Nečas.

Skutočnosť, že vo vláde už nie je ani jeden z ministrov ODS, ktorí na začiatku volebného obdobia spolu s Nečasom do Strakovej akadémie (pražského sídla českej vlády) prišli, premiérovi neprekáža. Časté obmeny kabinetu sú podľa neho aspoň dôkazom, že ľudia v jeho vláde nie sú prilepení k stoličkám, ktorých sa nechcú vzdať, píše Madiafax.