Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Židovská organizácia žiada zakázať knihu, lebo popiera zločiny nacizmu

Ilustračná snímka. Foto: TASR AP

Riaditeľ kancelárie SWC pre nacistické vojnové zločiny Efraim Zuroff oznámil, že kniha s názvom "Razotkrivena jasenovačka laž" má byť predstavená 16. januára v katolíckom kostole v Záhrebe.

Záhreb 9. januára (TASR) - Židovská organizácia na ochranu ľudských práv Centrum Simona Wiesenthala (SWC) v stredu vyzvala chorvátske úrady, aby zakázali knihu, ktorá popiera zločiny spáchané počas druhej svetovej vojny chorvátskym pronacistickým režimom, informovala agentúra AP.

Riaditeľ kancelárie SWC pre nacistické vojnové zločiny a tzv. lovec nacistov Efraim Zuroff oznámil, že kniha s názvom "Razotkrivena jasenovačka laž" má byť predstavená 16. januára v katolíckom kostole v Záhrebe. Kniha podľa jeho slov popiera masové vraždy Srbov, Židov, Rómov a chorvátskych antifašistov, ktoré sa pravidelne uskutočňovali v koncentračnom tábore Jasenovac.

Zuroff povedal, že takéto diela by boli v Nemecku a v Rakúsku okamžite zakázané.

Chorvátsku pravicovú vládu členovia židovskej obce v minulosti kritizovali, že bagatelizuje zločiny spáchané chorvátskym pronacistickým režimom počas vojny.

Koncentračný tábor Jasenovac, známy aj ako chorvátsky Auschwitz, sa nachádzal asi 115 kilometrov juhovýchodne od Záhrebu a počas druhej svetovej vojny v ňom prišli o život desaťtisíce Židov, Srbov a Rómov.