Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čína kritizuje novú jadrovú doktrínu Spojených štátov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V novej správe administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa sú okrem Číny ako hlavné potenciálne hrozby uvedené aj Rusko, Irán a Severná Kórea.

Peking 4. februára (TASR) - Čína podrobila kritike novú správu vlády Spojených štátov, ktorá z hľadiska jadrových zbraní vykresľuje Peking ako možného súpera, a vyzvala Washington, aby rešpektoval svoje záväzky na obmedzenie vlastného nukleárneho arzenálu. Píše o tom agentúra AP.

Čínske ministerstvo obrany v nedeľu uviedlo, že vojenské aktivity Číny sú obranného charakteru a jej jadrové ozbrojené sily sú len na "tej najnižšej úrovni", aby dokázali zaistiť bezpečnosť krajiny.

Vyhlásenie ministerstva vyjadrilo nádej, že Spojené štáty "nebudú rozmýšľať spôsobom studenej vojny" a "budú si prednostne a predovšetkým niesť zodpovednosť za svoje vlastné jadrové odzbrojenie".

V novej americkej nukleárnej doktríne, zverejnenej v piatok tento týždeň, sa ako možný jadrový rival voči USA spomína totiž aj Čína. Americký jadrový arzenál je podľa tohto dokumentu - revízie politiky Spojených štátov - vytvorený tak, aby "Peking neprišiel k nesprávnym záverom", že svoju pozíciu môže posilňovať hrozbou použitia jadrových zbraní v Ázii.

V novej správe administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa sú okrem Číny ako hlavné potenciálne hrozby uvedené aj Rusko, Irán a Severná Kórea. Podľa Bieleho domu musí byť Moskve jasné, že za akúkoľvek hrozbu jadrového útoku v Európe bude musieť zaplatiť "neprijateľne vysokú cenu".

Revízia americkej politiky sa nezmieňuje o navýšení počtu strategických jadrových zbraní.