Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Čínsky premiér vyzdvihol spoluprácu s Európou, teší sa na summit

Čínsky premiér Li Kche-čchiang Foto: TASR/AP

Predseda čínskej ústrednej vlády Li Kche-čchiang poslal účastníkom summitu v Bukrešti otvorený list. Slovenskú delegáciu bude viesť premiér Robert Fico.

Bratislava 25. novembra (TERAZ.sk) - V rumunskej Bukurešti bude v utorok 26. novembra summit predstaviteľov Číny a zástupcov 16 krajín strednej a východnej Európy. Slovenskú delegáciu bude viesť premiér Robert Fico.
Predseda čínskej ústrednej vlády Li Kche-čchiang poslal účastníkom summitu otvorený list, v ktorom vyzdvihuje doterajšiu spoluprácu s predstaviteľmi strednej a východnej Európy.

„Čína a krajiny strednej a východnej Európy sa navzájom rešpektujú a podporujú, takže nadviazali pevné tradičné priateľstvo. Pred viac ako šesťdesiatimi rokmi stredo- a východoeurópske krajiny ako prvé uznali legálny status Čínskej ľudovej republiky. To bol počiatok priateľskej spolupráce,“ píše Li Kche-čchiang v liste. Predseda čínskej ústrednej rady je presvedčený, že jeho nadchádzajúca návšteva prispeje k upevneniu vzájomného porozumenia a spolupráce.

Objem obchodu presiahol 50 miliárd amerických dolárov


Objem obchodu medzi Čínou a stredo- a východoeurópskymi krajinami v minulom roku presiahol 50 miliárd amerických dolárov. Čína do strednej a východnej Európy vyslala viac ako sto delegácií, aby tak podporila obchod a investície. Vďaka tomu sa dynamicky rozvíjala spolupráca v oblasti potravín, stojárstva a nových energií, uvádza sa v liste.

Čína, Maďarsko a Albánsko už podpísali dohody týkajúce sa výmeny národných mien, ktoré uľahčia financovanie a účtovníctvo podnikov oboch strán.

Podiel obchodného objemu medzi Čínou a strednou i východnou Európou však v súčasnej dobe tvorí len jednu desatinu celkového čínsko-európskeho obchodu. „Na oboch stranách je obrovský potenciál pre rozšírenie spolupráce. Prešli sme globálnou finančnou krízou a dlhovou krízou európskych krajín. Naše národné hospodárstvo si udržalo stabilný rast. Čína i stredo- a východoeurópske krajiny patria medzi novo prosperujúce trhy, ale aj tak čelia štrukturálnym zmenám ekonomiky,“ poznamenal. Li Kche-čchiang v liste uviedol, že Čína presadzuje otváranie sa západnému svetu a čínske podniky súčasne urýchlili expanziu do zámoria. V súčasnej dobe krajiny strednej a východnej Európy venujú stále značnejšiu pozornosť otváraniu sa východoázijským štátom. Veľa podnikov sa orientuje na Áziu, Tichomorie a čínsky trh.

Predseda vlády vyzdvihol aj kultúrne vzťahy


Li Kche-čchiang
Foto: TASR/AP
Li Kche-čchiang v liste nezabudol vyzdvihnúť ani kultúrne vzťahy. „Kultúrna výmena medzi Čínou a stredo- a východoeurópskymi krajinami je pestrá. Študovať čínštinu, študovať v Číne a sledovať čínske umenie je momentálne v strednej a východnej Európe populárne. Veľa mladých študentov z týchto krajín sa zúčastnilo na súťaži Čínština ako most a predviedla dobré výkony. Klasické filmy a vynikajúce športové predstavenie stredo- a východoeurópskych krajín v čínskych divákoch tiež zanechali hlboký dojem. Srbská tenisová superstar Novak Djoković je idolom mnohých mladých Číňanov, ktorí ho volajú "malý D". „

Európu začína objavovať čoraz viac čínskych turistov a tak isto európsky turisti nie sú už v Číne žiadnou zriedkavosťou. Počet stredo- a východoeurópskych turistov v Číne a počet čínskych turistov v strednej a východnej Európe vlani dokopy predstavoval viac ako 320.000. „Mnohí Číňania si veľmi obľúbili rodisko Frederika Chopina vo Varšave, kráľovský palác Sinaia v Rumunsku alebo Rybársku baštu v Maďarsku. Rozvoj turizmu je v záujme oboch strán,“ skonštatoval predseda. Čína bude so šestnástimi krajinami diskutovať o vzniku turistickej asociácie, ktorá by sa stala platformou pre rozvoj turizmu. Kche-čchiang je presvedčený, že turizmus sa stane dôležitým stimulom kultúrnej výmeny medzi oboma stranami.

Krajiny strednej a východnej Európy sú dôležitými členmi európskej rodiny. Čína rozhodne podporuje európsku integráciu a rada uvidí jednotnú a prosperujúcu Európu, píše sa v liste.

Aj tomto ťažkom období chce Čína podľa slov predsedu ústrednej vlády rozhodne pokračovať v reformách a otváraniu sa svetu. „Vynaložíme viac úsilia na stimuláciu trhu a v záujme zdravého rastu národného hospodárstva zdokonalíme kontrolu makroekonomiky.“

Čína je stále rozvojová krajina


Kche-čchiang však upozorňuje, že Čína je stále rozvojová krajina. Hrubý domáci produkt na hlavu každého občana len nedávno prekročil 6000 amerických dolárov. „V porovnaní s krajinami strednej a východnej Európy ďaleko zaostáva, ale na druhej strane to možno chápať ako obrovský potenciál a príležitosť. Som presvedčený, že najľudnatejšia krajina sveta s obrovským trhom prinesie krajinám sveta vrátane krajín strednej a východnej Európy mnohé príležitosti.“

Predseda ústrednej čínskej vlády list uzatvára s presvedčením, že spolupráca medzi Čínou a krajinami strednej a východnej Európy sa bude neustále rozširovať.