Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I pricestoval do Kambodže

Na tejto fotografii zverejnenej Agence Kampuchea Press (AKP), čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi, vľavo, víta stretnutie kambodžského kráľa Norodoma Sihamoniho, vpravo, v kráľovskom paláci v Phnom Penh, Kambodža, v nedeľu 21. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Kambodža môže vďaka čínskej podpore nechávať bez povšimnutia obavy Západu v spojitosti s nedostatočným dodržiavaním ľudských a politických práv.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Phnom Penh 22. apríla (TASR) - Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v nedeľu pricestoval do hlavného mesta Kambodže Phnom Penh na trojdňovú oficiálnu návštevu. Jej cieľom je upevniť vzťahy medzi týmito dvomi krajinami, informuje TASR podľa agentúry AP.

AP pripomína znepokojenie v Kambodži v spojitosti s dvoma projektami, ktoré Čína finančne podporuje. Ide o plánovaný kanál a námornú základňu. Kritici tvrdia, že môžu Pekingu pomôcť v spojitosti s jeho strategickými vojenskými záujmami v Juhovýchodnej Ázii.

Plánovaný 180 kilometrov dlhý kanál Funan Techo Canal môže čínskej armáde uľahčiť prístup k južnému pobrežiu Vietnamu, píše AP.

Čína je hlavným politickým a finančným spojencom Kambodže, ktorý má veľký vplyv na jej hospodárstvo. Prejavuje sa to v mnohých projektoch, ktoré Peking financoval ako letiská a cesty v oblasti infraštruktúry, ale aj hotely, kasína a nehnuteľnosti.

Minister Wang I má v pláne stretnutie s kambodžským premiérom Hun Manetom a jeho otcom Hun Senom, ktorý je predsedom senátu, i kráľom Norodomom Sihamonim. Premiér Hun kráča v stopách svojho otca, ktorý bol viac než 30 rokov premiérom, a presadzuje pro-pekinskú zahraničnú politiku, konštatuje AP.

Kambodža môže vďaka čínskej podpore nechávať bez povšimnutia obavy Západu v spojitosti s nedostatočným dodržiavaním ľudských a politických práv. Kambodža za odplatu podporuje zahraničnú politiku Číny ako aj jej nároky v Juhočínskom mori, dodáva AP.