Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Colná správa vedela o životunebezpečných liehovinách už 2 roky

Ilustračné foto Foto: TASR/Ján Siman

Podľa vyhlásenia, ktoré sa dnes objavilo na webovej adrese združenia, mala Colná správa ČR už v roku 2010 k dispozícii informáciu, že sa na českom trhu objavujú falzifikáty liehovín.

Praha 20. septembra (TASR) - Príslušná inšpekcia preverí tvrdenia českého Združenia výrobcov liehovín, podľa ktorého colná správa už dva roky vedela o smrteľne nebezpečných falzifikátoch liehovín a napriek tomu vo veci nekonala, informoval dnes internetový server iDNES.cz.

Združenie výrobcov liehovín, ktoré zastupuje malých výrobcov, reagovalo dnes na podľa neho nepravdivé tvrdenia Generálneho riaditeľstva ciel, že o žiadnom nebezpečnom alkohole v minulosti nevedelo.

Podľa vyhlásenia, ktoré sa dnes objavilo na webovej adrese združenia, "mala Colná správa ČR už v roku 2010 k dispozícii informáciu, že sa na českom trhu objavujú falzifikáty liehovín, obsahujúce smrteľné množstvo nebezpečných látok, používaných na denaturáciu liehu. Napriek tomu vtedy o nich verejnosť neinformovala a aj dnes opäť mylne hovorí, že žiadne takéto poznatky nemala. Pri tom práve pred dvoma rokmi boli zaistené falzifikáty liehovín malých výrobcov bez kontrolných pások či dokonca s falšovanými kontrolnými páskami, ktoré sa našli v nelegálnej výrobni v okolí Chebu 18. septembra 2012."

Združenie týmto reaguje na slová hovorcu českého Generálneho riaditeľstva ciel Jiřího Bartáka v utorkovom vydaní relácie spravodajskej televízie ČT24 Hyde Park, v ktorom uviedol: "My sme v priebehu minulých rokov nikdy v žiadnej vzorke nenašli nadlimitné množstvo metanolu ani inej látky, ktorá by niekoho mohla otráviť alebo zabíjať".

Spomínané falzifikáty, ktoré colná správa objavila a skontrolovala v roku 2010, však podľa združenia obsahovali jedovatý isopropylalkohol (propanol, IPA) a ostatky ďalších látok po odstránení denaturačných činidiel. Isopropylalkohol je v dávke 15 gramov bez liečby smrteľný.

Predseda združenia Pavel Kučera na stránke združenia vyrobcilihovin.cz poznamenal, že ním riadená organizácia dlhodobo upozorňuje Generálne riaditeľstvo ciel na zneužívanie denaturácie, ale colná správa ani po objavoch spred dvoch rokov na falšované liehoviny spotrebiteľov neupozornila.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Colníci doposiaľ nezistili porušenie zákazu predaja českých liehovín


Slovenskí colníci doposiaľ nenašli na území Slovenska predajcov, ktorí by po utorkovom (18.9.) zákaze, predávali alebo ponúkali alkohol pôvodom z Českej republiky. "V prípade pozitívnych prípadov colné orgány budú kontaktovať políciu SR a súbežne aj regionálnu veterinárnu a potravinovú správu," povedala pre TASR vedúca komunikačného oddelenia Finančnej správy (FS) SR Miroslava Slemenská.

Potenciálne nebezpečné liehoviny určené pre slovenský spotrebiteľský trh sa z Česka prepravujú len v daňovom režime pozastavenia spotrebnej dane. To znamená, že obchodnú prepravu môžu uskutočňovať len daňové subjekty registrované colným úradom. Tie k tomu potrebujú sprievodný dokument v elektronickom systéme. "Vďaka tomuto systému colníci presne vedia, kedy, kde, kým a pre koho sa preprava spotrebiteľských balení liehu z jedného členského štátu na územie SR, ale aj opačným smerom, uskutočňuje," skonštatovala Slemenská.

Spotrebiteľské balenia liehu prepravené na územie SR musia byť umiestnené v daňovom sklade, kde je stála prítomnosť colníka, alebo prijaté oprávneným príjemcom. Uňho môžu colníci vykonať fyzickú obhliadku za účelom preverenia pravdivosti údajov uvedených v elektronickom systéme. To colníci podľa Slemenskej aj neustále robia.

České liehoviny môžu byť na Slovensko prepravené aj na súkromné účely, ale podmienkou oslobodenia od spotrebnej dane je, že si ich osoba, ktorej majú slúžiť na osobnú spotrebu, sama prepraví. "Tieto prepravy nie sú colníkmi systémovo sledované, ale občania sú v prípade súčasných kontrol v rámci intenzívneho dohľadu na všetkých komunikačných uzloch informovaní o vážnosti situácie spojenej s rizikami falošného alkoholu," dodala Slemenská.

V tejto súvislosti evidujú colníci jediný prípad, kedy bola počas kontrolnej akcie zistená neobchodná preprava liehoviny z Českej republiky na Slovensko. Stalo sa tak v utorok (18.9.) na hraničnom priechode Makov a 1 liter alkoholu bol zistený u fyzickej osoby. "Po upozornení colníkov na zákaz dovozu liehoviny bola predmetná liehovina fyzickou osobou na mieste zničená," podotkla Slemenská.