Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Davida Ratha druhýkrát odsúdili na 8,5 roka väzenia za korupciu

David Rath, archívna snímka. Foto: internet

Samotný Rath, niekdajší minister zdravotníctva, poslanec českého parlamentu a stredočeský hajtman, všetky obvinenia popiera. On ani ďalší desiati obžalovaní na stredajšie vynesenie rozsudku neprišli.

Praha 27. júna (TASR) - Bývalého českého sociálnodemokratického politika Davida Ratha odsúdili v stredu - už po druhý raz - na osem a pol roka väzenia za prijatie úplatku a ovplyvňovanie verejných zákaziek. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Krajský súd v Prahe tak v prípade Ratha potvrdil svoj predchádzajúci verdikt z roku 2015, ktorý v nasledujúcom roku zrušil odvolací súd.

Samotný Rath, niekdajší minister zdravotníctva, poslanec českého parlamentu a stredočeský hajtman, všetky obvinenia popiera. On ani ďalší desiati obžalovaní na stredajšie vynesenie rozsudku neprišli.

Súd tiež Rathovi zhabal majetok v hodnote 20 miliónov českých korún, pol milióna eur a päť miliónov korún uložených na účte jeho obhajcu Adama Černého.

Sudca Robert Pacovský v stredu vyhovel návrhu štátneho zastupiteľstva (prokuratúry), ktoré žiadalo pre Ratha trest v trvaní osem až deväť rokov väzenia.

Rathov obhajca podal odvolanie proti stredajšiemu rozsudku, ktorý ešte nie je právoplatný, už deň vopred. Podľa iDNES preto nie je jasné, či bude toto odvolanie platné.

Vysoké tresty - 7,5 roka väzenia dostali aj ďalší dvaja obžalovaní, manželia Petr a Kateřina Kottovci, ktorí podľa polície organizovali manipulácie s verejnými zákazkami.

Rathov prípad sa ťahá už od roku 2012, keď ho zatkla protikorupčná polícia. V čase zadržania mal pri sebe sedem miliónov českých korún ukrytých v škatuli od vína.

Prvý rozsudok nad Rathom bol v roku 2016 zrušený kvôli tomu, že obžaloba získala zásadné dôkazy prostredníctvom odpočúvania, čo odvolací súd označil za nezákonné. Najvyšší súd však v roku 2017 rozhodol, že dôkazy z odpočúvania možno použiť ako dôkaz a vrátil prípad na opätovné prerokovanie krajskému súdu.