Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Krajná pravica protestovala v meste Dubí, prišiel aj Kotleba

Marian Kotleba. Foto: TASR Martin Baumann

Na mieste musel zasahovať aj policajný antikonfliktný tím, keďže prívrženci DSSS napadli prispievateľa portálu Parlamentní listy a niekoľkokrát ho udreli päsťou, údajne pre tmavšiu farbu pleti.

Dubí 18. augusta (TASR) - Česká Robotnícka strana sociálnej spravodlivosti (DSSS) usporiadala v sobotu pri budove mestského úradu v Dubí protest "proti násiliu, rasizmu a zvýhodňovaniu neprispôsobivých". Na akcii sa zúčastnil aj predstaviteľ slovenskej krajnej pravice Marian Kotleba, informoval spravodajský portál iDNES.cz.

Predseda strany DSSS Tomáš Vandas povedal pre portál, že protest je reakciou aj na brutálne napadnutie "mladíka cigánmi, keď sa ten zastal mladej mamičky" na kúpalisku.

Vandas pokračoval: "Je nutné sa ozvať. Nemôžeme mlčať. Musíme reagovať na veci, ktoré do našej spoločnosti nepatria. Súčasní politici majú strach nazývať veci pravými menami. Ak niekto presadzuje práva menšín na úkor väčšiny, má to potom dôsledky ako napríklad udalosť v Dubí."

Vandas pred približne 200 zhromaždenými priaznivcami predniesol prejav a ukončil ho vetou: "Dnes je Dubí najbezpečnejším miestom v Českej republike."

Skupina sa potom vybrala na pochod mestom Dubí, v severovýchodných Čechách, až k miestnemu kúpalisku, ktoré však bolo zavreté. Podľa starostu Petra Pípala ho uzavreli z preventívnych dôvodov, pretože na ňom sa stal nedávno incident vyvolávajúci vášne. Účastníci protestného zhromaždenia vykrikovali heslá "Čechy Čechom" alebo "Cigáni bez dávok".

Starostu tieto prejavy znepokojovali, pretože organizátori mu sľúbili pokojné a dôstojné zhromaždenie, aby "upozornili na problémy spoločnosti".

Na mieste musel zasahovať aj policajný antikonfliktný tím, keďže prívrženci DSSS napadli prispievateľa portálu Parlamentní listy Víta Hassana a niekoľkokrát ho udreli päsťou, údajne pre tmavšiu farbu pleti. Po incidente dorazili tri autá s ťažkoodencami a útočníka zadržali.

Polícia zadržala celkovo šesť osôb. Dve podozrieva z výtržníctva pre útok na novinára a u ďalších preveruje nápisy na oblečení.

Na kúpalisku v Dubí 7. augusta skupina útočníkov brutálne zbila mladíka, ktorý sa podľa svedka snažil upokojiť roztržku medzi dvoma ženami. Jedna z nich predtým údajne fyzicky napadla ženu, ktorá napomenula rómskeho chlapca, aby v bazéne pre najmenšie deti netopil iné dieťa. Prípad stále vyšetruje polícia, napísal v sobotu portál iDNES.cz.