Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rath obvinil prezidenta Zemana zo zmanipulovania súdneho verdiktu

Český prezident Miloš Zeman, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ratha odsúdili v stredu - už po druhý raz - na osem a pol roka väzenia za prijatie úplatku a ovplyvňovanie verejných zákaziek. Súd tiež Rathovi zhabal majetok v hodnote 20 miliónov českých korún.

Praha 27. júna (TASR) - Bývalý popredný politik českých sociálnych demokratov David Rath odmietol svoje stredajšie odsúdenie za korupciu a vyhlásil, že rozsudok bol vynesený na želanie prezidenta ČR Miloša Zemana. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Ratha odsúdili v stredu - už po druhý raz - na osem a pol roka väzenia za prijatie úplatku a ovplyvňovanie verejných zákaziek. Súd tiež Rathovi zhabal majetok v hodnote 20 miliónov českých korún.



"Rozsudok je na prianie prezidenta republiky, ktorý tlačil na sudcov, vyhrážal sa im a porušoval niekoľko ústavných princípov," vyhlásil David Rath na brífingu, ktorý po vynesení verdiktu zorganizoval pred Pražským hradom.

Zasahovanie hlavy štátu do celej kauzy možno podľa Ratha kvalifikovať ako porušovanie princípov prezumpcie neviny a nezávislosti súdov.

Prezident podľa neho opakovane porušuje ústavu ČR, čo v minulosti dokázalo aj jeho odmietnutie vymenovať niektorých profesorov vysokých škôl. Zeman tiež podľa Ratha nestrpí, keď mu niekto nie je po vôli.

Bývalý stredočeský hajtman a exminister zdravotníctva počas brífingu na Hradčanskom námestí ukázal novinárom červené trenírky: maketu tých, ktoré svojho času vyvesili na Pražskom hrade Zemanovi odporcovia.

Rath podľa vlastných slov poznal znenie rozsudku už niekoľko dní vopred, čo podľa neho dokazuje "bábkový" charakter českej justície. Jeho obhajca preto podal odvolanie proti stredajšiemu rozsudku už v utorok.

David Rath sa tiež prirovnal k obetiam komunistického súdnictva. "Krajský súd svojím dnešným rozhodnutím vrátil českú justíciu do 50. rokov," vyhlásil a pripomenul, že verdikt bol vynesený práve v deň výročia popravy českej političky Milady Horákovej.

Rathov prípad sa ťahá už od roku 2012, keď ho zatkla protikorupčná polícia. V čase zadržania mal pri sebe sedem miliónov českých korún ukrytých v škatuli od vína.

Prvý rozsudok nad Rathom bol v roku 2016 zrušený kvôli tomu, že obžaloba získala zásadné dôkazy prostredníctvom odpočúvania, čo odvolací súd označil za nezákonné. Najvyšší súd však v roku 2017 rozhodol, že dôkazy z odpočúvania možno použiť ako dôkaz a vrátil prípad na opätovné prerokovanie krajskému súdu. Ten napokon v stredu potvrdil svoj pôvodný verdikt.