Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Česká snemovňa bude mať štyroch podpredsedov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Rokovania priniesli aj dohodu o podpore štyroch zákonných opatrení schválených už skôr Senátom.

Praha 25. novembra (TASR) - Dohodu potenciálnych koaličných partnerov v budúcej českej vláde na zložení vedenia snemovne prinieslo ich dnešné podvečerné rokovanie v Prahe, informovala spravodajská televízia ČT24 a internetový server aktuálně.cz.

Ako informoval líder Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) Bohuslav Sobotka, ktorého prezident Miloš Zeman poveril v uplynulých dňoch rokovaniami o vytvorení budúcej vlády, jeho strana, hnutie ANO a ľudovci z KDU-ČSL sa dohodli na vzájomnej podpore svojich kandidátov pri hlasovaní.

Nič tak nebráni tomu, aby sa predsedom Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR stal Jan Hamáček (ČSSD) a posty podpredsedov snemovne obsadili Jaroslava Jermanová (ANO) a nominant KDU-ČSL, pravdepodobne Pavel Bělobrádek.

Ďalším podpredsedom parlamentu by sa mohol stať Vojtěch Filip v zastúpení tretej najúspešnejšej strany nedávnych predčasných volieb KSČM.

Snemovňa by mala mať podľa dnešnej dohody štyroch podpredsedov, identita toho štvrtého zatiaľ nie je jasná.

Rokovania priniesli aj dohodu o podpore štyroch zákonných opatrení schválených už skôr Senátom, ktorých uvedenie do praxe vyžaduje ešte súhlas novozvolenej Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR.

Líder hnutia ANO Andrej Babiš podľa serveru Novinky.cz uviedol, že sa predstavitelia jeho hnutia stretnú v priebehu týždňa ešte so sociálnymi demokratmi, aby obe strany "dosiahli podstatne väčšej zhody: Najväčšie rozdiely pretrvávajú v pohľade na daňovú problematiku. "Vo dvojici sú rokovania zložité, v trojici ešte zložitejšie," vyhlásil.

Trojica potenciálnych koaličných partnerov mieni už čoskoro začať pracovať na koaličnej zmluve a rokovať o spoločnom programe.